Praktična nastava studenata u ekološkom masliniku u Preku

Praktična nastava studenata u ekološkom masliniku u Preku

PREKO – Sveučilište u Zadru, u suradnji s Poljoprivrednom zadrugom Drobnica iz Preka, petu godinu zaredom organizirali su praktičnu nastavu za studente u ekološkom masliniku na predjelu Komorok iznad Preka.

Studenti treće godine Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, smjera Primijenjene ekologije u poljoprivredi, imali su priliku upoznati se s rodnim i nerodnim izbojcima masline u feno fazi – početku razvoja cvata masline. Potom je agronom Šime Marcelić demonstrirao tri načina cijepljenja masline, pod koru, na raskol i prozor, a studenti uz njegovu pomoć sami cijepili nekoliko maslina kako bi se upoznali s postupkom i bolje ga svladali.

PZ Drobnica obnovila je stari maslinik koji je dobila na korištenje od Župe Preko na 30 godina. U masliniku je obnovljeno 170 starih stabala drobnice i posađeno 200 novih, sve domaćih, autohtonih sorti. Budući da je riječ o maslinama koje nisu tretirane nikakvim zaštitnim sredstvima ni gnojivima, a u cilju zaštite autohtonih sorti i otočnog krajolika, maslinik se uređuje po pravilima ekološkog uzgoja.