Za razvojne projekte na otocima LAG Mareta dobio sedam milijuna kuna

Za razvojne projekte na otocima LAG Mareta dobio sedam milijuna kuna

PREKO – Predstavnici LAG-a Mareta potpisali su 24. veljače Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ugovor o dodjeli 7,054.021 kunu, odnosno 937.125 eura. Novac je namijenjen za razvoj turizma i drugih potreba na sedam zadarskih otoka te na području Privlake, Kožina, Petrčana i Nina.

– Riječ je o novcu Europskog poljoprivrednog fonda kojim će se pokriti velik broj lokalnih potreba za oko 15.000 stanovnika. Novac smo uspjeli osigurati na osnovi strateškog dokumenta koji smo svi zajedno napravili. Bio je to dosta dug proces, uloženo je puno rada i truda, ne samo naših članova nego i kolega iz ureda, kazala je na konferenciji za novinare u Zadru Marija Kuljerić, voditeljica LAG-a Mareta .

Financirat će se projekti modernizacije i opremanja poljoprivrednih gospodarstava, nepoljoprivredne djelatnosti poput ruralnog turizma, pružanja usluga i prerada proizvoda, zatim obnova i gradnja male ruralne infrastrukture, ulaganja u očuvanje bioraznolikosti na poljoprivrednom zemljištu poput obnove lokvi i suhozida, uređenje i opremanje šumskih putova te organizacija kratkih lanaca opskrbe lokalnim proizvodima na području LAG-a. 

U Lokalnoj akcijskoj grupi Mareta nadaju se da će natječaje raspisati  prije ljeta te da će broj prijavljenih biti iznimno velik, između 60 i 100 sufinanciranih projekata koji će biti raspoređeni u sljedeće četiri godine. 

– To su sredstva za ulaganje u malu infrastrukturu, društvenu infrastrukturu i javne površine. Za sudjelovanje na natječaju za sufinanciranje projekata propisano je kakve organizacije se mogu prijaviti, koje uvjete trebaju ispuniti i koje aktivnosti mogu provoditi, a to je izravno vezano za Matični nacionalni program ruralnog razvoja i pravilnike koji su definirani na osnovi tog programa. Neki opći uvjeti su isti kao i na nacionalnim natječajima, pojasnila je Kuljerić.

O sufinanciranju projekata zainteresirani se mogu informirati na mrežnoj stranici LAG-a Mareta