Dani masline 28. i 29. travnja u Zadru i na Ugljanu

Dani masline 28. i 29. travnja u Zadru i na Ugljanu

PREKO – Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije organizira 19. međunarodnu manifestaciju Dani masline 2017. godine koja će se, u sklopu Županijskih dana, održati 28. i 29. travnja u Zadru i na otoku Ugljanu. 

U sklopu manifestacije održat će se ocjenjivanje maslinovog ulja i proglašenje najboljih u dvije kategorije: pakirana i otvorena ulja, a po prvi put proglasit će se i najbolja maslinarska udruga na temelju prosječne ocjene triju najbolje ocijenjenih ulja članova udruga.

Za sudjelovanje na 19. međunarodnim Danima masline potrebno je uzorkovati ukupno jednu litru ulja u odgovarajućoj ambalaži (2 x 0,5 L, tamne staklene boce koje će osigurati organizator). Pakirana ulja uzorkuju se u originalnom pakiranju i originalno zatvorena. Cijena kotizacije je 200 kuna, u što je uključena kemijska analiza, senzorska analiza, izrada senzorskog profila u obliku paukove mreže.Kemijsku analizu (Pb, SMK, K-brojeve) radit će i ove godine akreditirani laboratorij Zavoda za javno zdravstvo Zadar,a senzorsku analizu ovlašteni kušači maslinovog ulja.

Završna svečanost, dodjela priznanja i proglašenje pobjednika bit će 29. travnja navečer u JK Uskok na Vitrenjaku.

Zainteresirani maslinari i uljari mogu se javiti na mob./tel.: Filip Erceg 099/ 510 91 54, Matko Bačinić 095/ 908 37 31 ili 023 300 – 856 laboratorij Zavoda. Na temelju iskazanog interesa djelatnici Zavoda će dogovoriti termine uzorkovanja.

Prikupljanje ulja bit će do 31. ožujka, najavljuje Benito Pucar, predsjednik Udruge prehrambenih tehnologa i nutricionista Zadarske županije i predsjednik Organizacijskog odbora 19. međunarodne manifestacije Dani masline Zadar 2017.
 
Fotografija Arif Sitnica