U 85. godini preminuo ošljački pjesnik Ante Toni Valčić

U 85. godini preminuo ošljački pjesnik Ante Toni Valčić

PREKO – U 85. godini, 2. ožujka 2017. umro je Ante Toni Valčić, književnik, čakavski pjesnik, autor Rječnika govora otoka Ošljaka.

Ante Toni Valčić rođen je 1. lipnja 1932. na Ošljaku. Nakon četvorogodišnjeg školovanja u Zadru, odlazi u Split, gdje završava srednju medicinsku školu, a potom i višu u Zagrebu. Službuje u kliničkim dijagnostičkim laboratorijima u Zadru, Njemačkoj i ponovno u Zadru do umirovljenja. 

Napisao je nekoliko knjiga pjesama na štokavskom i čakavskom narječju (“U krilu školja”, “Nikoga ni”, “Surgoni Sidri”, “Pruži mi ruku prijatelju”). Radovi su mu objavljeni u zbornicima “Domaća rič” i “Smotra” u nakladi Ogranka Matice hrvatske Zadar, polugodišnjaku za proučavanje čakavske riječi “Čakavska rič” u nakladi Književnog kruga Split, u “Književnoj reviji Marulić”, u “Panorami suvremenog čakavskog pjesništva zadarskog kraja Duga nad maslinama” te u “Panonskom ljetopisu” u nakladi Panonskog instituta Pinkovac Güttenbach, Austrija.

U izdanju Ogranka Matice hrvatske Zadar 2012. godine objavljen je Rječnik govora otoka Ošljaka. Vedran Žužak, autor predgovora, napisao je kako Valčić ” tematizira ošljački mjesni govor i tako ga pokušava sačuvati (ili možda točnije – konzervirati) od, u novije vrijeme ubrzanoga, izumiranja. Ošljački je rječnik kruna autorova višedesetljetnog bavljenja rodnim govorom i njegova leksikografskog rada na sakupljanju starih i zanimljivih riječi.”

Ante Toni Valčić pokopan je 4. ožujka na Gradskom groblju Zadar.