Vikend u znaku 12. izdanja Škrapinga

Vikend u znaku 12. izdanja Škrapinga

TKON/PREKO – Odbrojavaju se posljednji sati i minute do početka 12. izdanja popularne trekking avanture na Pašmanu. U subotu, 4. ožujka održava se 12. “Škraping Tkon – otok Pašman 2017.”

Škraping je jedinstvena međunarodna treking utrka po oštrom otočnom kamenju koja spada u vrstu ekstremnih sportova. Svake godine održava se na otoku Pašmanu tijekom ožujka, dok će se 12. utrka održati u subotu 4. ožujka 2017.godine pod nazivom Škraping Tkon – otok Pašman 2017.

Na dan utrke uoči starta legendarni fotograf Šime Strikoman snimit ćr milenijsku fotografiju Škrapera.

Natjecatelji na startu dobivaju kartu otoka s ucrtanim kontrolnim točkama koje moraju proći u što kraćem vremenu.

 

Utrka je podijeljena u tri kategorije

• Marathon (Ultra) – za iskusne sportaše od cca 45 km
• Challenger – za rekreativce koji su voljni testirati svoje fizičke sposobnosti od cca 25 km
• Active (Đir) – za sve željne čistog zraka, predivne prirode, kristalno bistrog mora i veličanstvenog pogleda na Kornatski arhipelag od cca 12 km.

Kompletan program i satnicu pronaći ćete na službenim stranicama Škrapinga.

Kao priznanje kvaliteti projekta, Škraping je nositelj prestižne oznake „Hrvatski otočni proizvod“. Škraping je postao otoku prozor u svijet i način na koji se otok može povezati sa svijetom.

Organizatori Škrapinga su Općina Tkon, TZ Općine Tkon i JKU Prvenj.

Sajam otočnih proizvoda i humanitarna akcija

Jedan od najpopularnijih pratećih programa Škrapinga svakako je Sajam otočnih proizvoda, koji je po broju izlagača nositelja oznake HOP najveći sajam ovakve vrste u Hrvatskoj. Zamišljen je kao poticaj razvoja otočne proizvodnje, očuvanja izvornosti i autohtonosti podrijetla te potpora otočnim proizvođačima da se kandidiraju za prestižnu oznaku HOP.

Na Sajmu otočnih proizvoda očekuje se dolazak više od 40 izlagača s gotovo svih jadranskih otoka, nositelja oznake HOP. Podsjećamo, proizvođači sa otoka Pašmana dosad su osvojili 30 oznaka HOP, od čega ih je iz Tkona preko 14 nositelja.

Dan poslije utrke, u nedjelju 5. ožujka održat će se i dječji Škrapić u organizaciji Dječjeg vrtića Ćok iz Tkona, a cilj je mlađim naraštajima prenijeti ljubav prema prirodi, zdravom životu, ekologiji i očuvanju okoliša. Očekuje se da će sudjelovati 100 malih Škrapera iz vrtića diljem Zadarske Županije. Ove godine po prvi put mali Škraperi će biti dio milenijske fotografije Šime Strikomana.

Osim sportsko-turističkog, Škraping ima u humanitarni karakter te će se ove godine dio sredstava uplatiti Centru za rehabilitaciju sv. Filip i Jakov.