Vesna Dunatov izabrana za novu predsjednicu KUD-a Preko

Vesna Dunatov izabrana za novu predsjednicu KUD-a Preko

PREKO – Na redovitoj izbornoj skupštini Kulturno-umjetničkog društva Preko, koja je u nedjelju, 12. veljače održana u POU Dom na žalu, za novu predsjednicu društva izabrana je prof. Vesna Dunatov.

Potpredsjednik KUD-a je Ante Župan, tajnica Marija Olivari, a rizničarka Lucija Jozić. U Upravni odbor, koji čine predsjednica, potpredsjednik, tajnica i rizničarka,  izabrana je Andrina Luić, a u Nadzorni odbor Senko Sorić, Mladenka Mašina i Jasna Marcelić.

O radu u proteklih godinu dana izvijestila je sada već bivša predsjednica Maja Dunatov, koja je istaknula kako je KUD Preko u 2016. godini s pasionskim oratorijem „Zadnja postaja“ gostovao u Splitu, Zadru, Zagrebu i Lišanima Ostrovičkim, na smotrama folklora u Zadru i Ugljanu te na pjesničkoj manifestaciji „Večer na Brižićevin dvuoru“ u Preku.

Dosadašnja rizničarka Sabina Batistić izvijestila je članove o financijskom poslovanju KUD-a, koji je u prošloj godini raspolagao sa 47.550 kuna, ostvarenih donacijama, ponajprije Općine Preko i Turističke zajednice Preko. Na skupštini je donesena i odluka o plaćanju godišnje članarine u iznosu od 20 kuna, s tim da su studenti, umirovljenici i nezaposleni oslobođeni plaćanja.

Nova predsjednica prof. Vesna Dunatov zahvalila je na povjerenju i podršci te pozvala mlade da se uključe u rad KUD-a.

– Mladi su snaga i budućnost i naravno da bih voljela da se članstvo KUD-a pomladi. Uz već postojeće aktivnosti, a tu prije svega mislim na Priješko kolo, sudjelovanje u oratoriju i „Večeri na Brižićevin dvuoru“, koji su postali zaštitni znak Preka, nastojat ćemo osnažiti dramsku sekciju s tekstovima i na dijalektu i na standardnom hrvatskom jeziku, a tu najviše računam na mlade, kazala je nova predsjednica.

Ante Župan zahvalio je dosadašnjoj upravi i cjelokupnom članstvu, posebno Senku Soriću koji je reaktivirao Priješko kolo, Anti Brižiću koji godinama organizira „Večeri na Brižićevin dvuoru“, te Josipu  Batistiću bez čije se tehničke podrške ne bi mogla održati nijedna manifestacija, kako u Preku tako i na gostovanjima.

A prve nastupe ove godine KUD Preko imat će 31. ožujka u Skradinu i 2. travnja u Katedrali sv. Jakova u Šibeniku, gdje će, uz mješoviti zbor Condura Croatica, pjevački zbor sv. Cecilije Župe Preko, Udrugu žena Luzor i mali dječji zbor, nastupiti u pasionskom oratoriju “Zadnja postaja” u režiji Milene Dundov i pod ravnanjem maestra Ive Nižića.