U Tkonu otvorena knjižnica, prva na otoku Pašmanu

U Tkonu otvorena knjižnica, prva na otoku Pašmanu

TKON – Tkon ponovno ima knjižnicu! Točnije, u Centru za kulturu u Tkonu otvoren je novi knjižnični stacionar Gradske knjižnice Biograd, koji, nakon što je osnovan 2012., nije radio posljednje dvije godine.

– Sada imamo novi prostor koji smo uredili i opremili te zadovoljili sve uvjete za normalan rad ne samo knjižničnog stacionara, nego i čitaonice i novoga informativnog punkta u Tkonu, kaže načelnik Općine Tkon Goran Mušćet, koji je otvaranje male otočne knjižnice najavio još prošloga ljeta, za boravka Broda knjižare – Broda kulture u njihovu mjestu.

Prvi gosti i korisnici novoga knjižničnog stacionara bili su mališani Dječjeg vrtića Ćok i učenici Područne škole Tkon, koji su na dar dobili besplatan upis za nadolazeću godinu. 

– Raspolažemo sa 600 naslova koje je stacionaru posudila Gradska knjižnica Biograd, a Brod knjižara – Brod kulture donirao je još oko 300 knjiga. Među građom prevladavaju publicistika, beletristika, knjige za djecu i omladinu, stripovi i nekoliko društvenih igara. U planu je nabava časopisa i stručne literature koja bi mogla zanimati lokalne korisnike. Poput knjiga o maslinarstvu, vinarstvu, aromaterapiji, samoniklom bilju i slično, objašnjava Taki Rudić, knjižničarka-volonterka, studentica druge godine na Odjelu za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. 

Knjižnica u Tkonu, dodaje, neće biti samo mjesto na kojemu će ljudi moći posegnuti za lijepim štivom, nego središte mnogih društvenih i kulturnih zbivanja. Mjesto na kojemu će se moći educirati, informirati, zabaviti, družiti.

Knjižnicu će raditi tri puta tjedno, utorkom od 16 do 18 sati, srijedom od 10 do 12 sati i četvrtkom od 12 do 14 sati. 
 
Fotografija Tihomir Benčić