Kreativnom radionicom i izložbom fotografija počeo “Prosinac u Preku”

Kreativnom radionicom i izložbom fotografija počeo “Prosinac u Preku”

PREKO – Adventski program “Prosinac u Preku”, koji su osmislili i pokrenuli POU Dom na žalu, PD Zavrh, Udruga žena Luzor, LAG Mareta, redakcija portala Naši školji i nekoliko kreativnih pojedinaca, a organizacijski i financijski podržala Općina Preko, otvoren je u subotu, 3. prosinca.

Prvu radionicu, koja se održala u Bratskoj kući, organizirao je PD Zavrh, a osmislile su i vodile Marija i Blanka Klarin, Josipa Jurin, Kristina Marcelić Masar, Julija Kačan, Lucija Marđetko, Marija Olivari i Lucija Jozić. 

– Radili smo po predlošcima i uputama naših prijateljica Marije i Blanke Klarin i u dva sata, koliko je trajala radionica, napravili smo prve čestitke koje ćemo 11. prosinca prodavati ispred crkve. Neki su bili spretniji, neki se malo mučili, nekima su pomagali roditelji, ali najvažniji je duh zajedništva. Na kraju su svi pitali kada će biti sljedeća radionica, otkrila nam je Kristina Marcelić Masar, koja je s prijateljicama iz PD Zavrh pripremila kolače i sokove kako bi druženje za desetak učenika iz Preka, Sutomišćice i Kali bilo što ugodnije.

U večernjim satima u POU Dom na žalu otvorena je izložba fotografija “Hrvatska tradicijska flota u zaljevu Morbihan”, na kojoj je šestero autora, Jadran Babić, Boško Lučev, Andrina Luić, Boba Mušura, Vislav Torre i Božo Vukičević, na 27 dokumentarnih fotografija zabilježilo prvo organizirano predstavljanje 11 hrvatskih tradicijskih brodova na europskom festivalu mora i maritimne baštine u francuskoj pokrajini Bretanji, u zaljevu Morbihan.

Izložbu je otvorio kapetan Ivica Luković iz Lukorana, koji je pozvao sve otočane i ljude od mora da u sljedećih mjesec dana razgledaju 27 fotografija koja svaka na svoj način svjedoči o uspjehu naših posada na europskom festivalu mora i doprinosi velikom ugledu hrvatske tradicijske brodogradnje u svijetu.

Program “Prosinac u Preku” nastavlja se sljedeći tjedan radionicom (9. prosinca, 18.30-20 sati, u Bratskoj kući) za djecu od 1. do 4. razreda na kojoj će se izrađivati svijećnjaci od morske soli, krede i lučica. Sutradan, 10. prosinca, u POU Dom na žalu u 18 sati održat će se kazališna predstava „Aristofanovi Oblaci nad Ravnim kotarima“ u izvedbi studenata Sveučilišta u Zadru, polaznika kolegija Antička kazališna radionica. Istoga dana članovi PD Zavrh odnijet će u Starački dom u Psihijatrijskoj bolnici u Ugljanu donaciju prikupljenu u humanitarnoj akciji koja je počela 27. studenoga, a zvršava 9. prosinca. U nedjelju, 11. prosinca, PD Zavrh i Udruga žena Luzor prodavat će ručno izrađene božićne čestitke i ukrase, a sav prihod namijenjen je izradi jedne postaje Križnog puta u preškoj crkvi.

Kako je bilo na radionici u Bratskoj kući, pogledajte u FOTOGALERIJI