Kali: Zbog gradnje vodovoda usporen promet na državnoj cesti

Kali: Zbog gradnje vodovoda usporen promet na državnoj cesti

KALI – U ponedjeljak, 21. studenoga, počela je gradnja 840 metara sekundarne vodovodne mreže na dionici državne ceste D110 koja prolazi kroz Kali, izvijestili su iz Općine Kali. 

Početna faza radova obuhvaća kameni iskop s gornje strane ceste, gdje bi se trebao dobiti dodatni prostor za drugi nogostup ili biciklističku stazu. Radovi na postavljanju cjevovoda u duljini od 840 metara izvode se na dijelu ceste od Kali prema Preku i trajektnom pristaništu, od Puta Galičara do Ulice Miroslava Krleže. S obzirom na to da se radi o dijelu državne ceste D110 koja povezuje naselja otoka Ugljana i Pašmana, promet će sljedećih mjesec dana kroz Kali biti usporen.

Radovi na vodovodnoj mreži financiraju se iz Fonda za financiranje kapitalnih projekata od interesa za razvoj otoka iz dijela poreza na dohodak. Fond je u nadležnosti Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a prije je njime upravljao HBOR. Po Zakonu, dio sredstava ostvarenih od poreza na dohodak na području otočne općine, odnosno grada na otoku, u visini od 16 posto uplaćuju se na račun državnog proračuna i koriste za financiranje kapitalnih projekata od interesa za razvoj otoka. Procjena je da se od poreza na dohodak na području Općine Kali godišnje u Fondu izdvoji oko 500-600 tisuća kuna, koje su na raspolaganju Općini Kali za infrastrukturne projekte.