Pokret otoka poziva zadarske bodule na međuotočno povezivanje

Pokret otoka poziva zadarske bodule na međuotočno povezivanje

PREKO – Nakon uspješno organiziranog okupljanja 22.i 23.listopada 2016. predstavnika Šolte, Brača, Hvara, Visa, Mljeta, Lastova, Korčule, Silbe, Prvića i Krka, koji su pod nazivom “Pokret Pokreta” zaplovili brodom od Šolte preko Brača, Hvara i Visa do Splita kako bi ukazali na aktualne probleme hrvatskih otoka, međuotočna mreža Pokret otoka poziva stanovnike zadarskog arhipelaga da se uključe u međuotočno povezivanje i upišu u bazu podataka na stranici www.otoci.eu

– Plovidba je završila pristajanjem na kopnu, u Splitu, s jasnim pitanjem “Čujete li svoje otoke?” kojim smo željeli ukazati na probleme, na napuštanje otoka i  zanemarenost otoka zimi. Pitanje je pratio i drugi trasparent s porukom “Hvala ti, otoče!” kojom su brojni otočani okupljeni oko Pokreta otoka prenijeli kopnu poruke o svemu onome što ih čini ponosnim otočanima koji se, unatoč preprekama, ne prestaju zalagati za boljitak svojih škoja. Najsnažnija je to poruka neformalne inicijative Pokret otoka: otoci su ljudi, a na svakom otoku postoje izolirani i društveno angažirani pojedinci koji umreženi i uz podršku ostalih otočana, ali i svih drugih, osobito donositelja odluka, mogu i žele konstruktivno doprinijeti razvoju i revitalizaciji svih hrvatskih otoka, ističe jedna od organizatorica Maja Jurišić. 

Pokret otoka prepoznat je u Savezu udruga Klubtura preko čijeg je programa razmjene i suradnje umrežavanje otočana i realizirano, a financiraju ga Ministarstvo kulture, Zaklada Kultura nova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Grad Zagreb. Ipak, dodaje Jurišić, međutočno povezivanje ne bi bilo moguće organizirati bez pomoći brojnih otočana koji su svojim donacijama i podrškom omogućili da se cijeli projekt realizira, pokazavši time kako se međusobnom suradnjom mogu ostvariti ideje za koje se Pokret otoka zalaže. 

– Prošlotjedno putovanje bilo je prvo, ali sigurno ne i posljednje okupljanje pojedinaca koji čine samo dio otočana i zaljubljenika u otoke okupljenih oko Pokreta otoka. Sljedeća aktivnost u okviru programa “Pokret Pokreta” bit će od 4. do 6. studenoga u Hvaru, a riječ je o trodnevnom događanju pod nazivom “Serum-antihibernacijsko cjepivo, doza I”. Cilj toga događanja je predstaviti otočne organizacije koje djeluju na kulturno-umjetničkom području te na taj način približiti posjetiteljima kvalitetne projekte kako bi ih motivirali i inspirirali da se i sami u budućnosti aktiviraju, najavljuje Jurišić te pojašnjava da je Pokret otoka zamišljen kao virtualna platforma kojom će se premostiti prostorne udaljenosti i otočne izoliranosti te razmjenom informacija, vještina i znanja doprinijeti osnaživanju i razvoju otočana i otoka. 

– U ostvarivanje tih ideja pozvani su svi koji žele doprinijeti promjenama u životu na hrvatskim otocima i zajedno raditi na ostvarivanju bolje otočne budućnosti temeljene na odgovornom i održivom razvoju. Rješenja koja Pokret otoka nudi su ljudi okupljeni oko zajedničke vizije, jer su tek povezani pojedinci dostupniji i jasniji u komuniciranju konkretnih potreba i rješenja, napominju otočani. 

Pokret otoka na tome će nastaviti raditi ostvarivanjem financijske podrške za daljnji razvoj baze otočana i otočnih resursa, web portala na hrvatskom i engleskom jeziku, za kontinuirano prikupljanje i dijeljenje informacija o otocima te kreiranje niza usluga edukacija i savjetovanja kojima se žele jačati aktivni otočani. Pokret otoka djelovanje želi nastaviti kroz društveno odgovorno poslovanje u vidu društvenog poduzeća koje će kao takvo biti primjer otočnim zajednicama i u financijski održivom razvoju društvenog djelovanja.