Kukljica: Iz lučice u središtu mjesta ronici izvukli više od tonu otpada

Kukljica: Iz lučice u središtu mjesta ronici izvukli više od tonu otpada

KUKLJICA – Više od 1200 kilograma otpada, pretežno boca i limenki, nekoliko desetaka automobilskih i kamionskih guma, brodski konopi, čak i s osovinama, različiti dijelovi brodske opreme poput spremnika za vodu ili okvira za tende, madrac, umivaonik, ručno glačalo, sušilo za rublje, gramofonske ploče, baterije, stolice… I dvije ručne bombe! Rezultat je to dvodnevne ekološke akcije „Think Green“ u sklopu koje je 50-ak ronilaca iz cijele Hrvatske protekli vikend čistilo podmorje lučice u središtu Kukljice i uvale Gnojišće.

– U subotu smo u prvih sat vremena iz porta u središtu mjesta izvadili vjerojatno 600-700 kilograma  smeća, a bombe smo pronašli na vrlo frekventnim lokacijama na oko tri metra dubine i samo nekoliko metara od obale, što znači da je vrlo lako netko mogao za njih zapeti udicom ili sidrom.  Odmah smo zvali policiju, napravili su uviđaj, a uklonit će ih ronioci pirotehničari. Nažalost, pronalazak oružja pod vodom nije rijetka pojava. Uopće, odlaganje bilo kakvog otpada u okoliš vrlo je loša praksa, a ovakvo odlaganje posebno je neodgovorno, pogotovo jer policija i dalje ima program predaje municije i oružja bez ikakvih posljedica. Stoga apeliramo i molimo sve koji možda još posjeduju oružje da ga predaju najbližoj policijskoj postaji kako ne bi ugrožavali ni sebe, ni svoje bližnje, ni slučajne prolaznike, kaže Blanka Vrgoč, članica Ronilačkog kluba Roniti se mora iz Zagreba, inače već 30-ak godina povremena stanovnica Kukljice.

Na njezinu inicijativu, a pod pokroviteljstvom RK Roniti se mora, u Kukljicu su došli ronioci volonteri iz Splita (Rostrum), Slavonskog Broda (Marsonija), Kostrene (Ina-Kostrena),Duga Rese (Vodomar) i  Bibinja (Sv. Roko). Uz pokroviteljstvo Općine Kukljica i TZO Kukljica, TN Zelena Punta i sudjelovanje nekolicine volontera iz mjesta, ronioci su, čini se, otvorili Pandorinu kutiju jer podmorje Kukljice nije se nikad na ovaj način čistilo, što nam je potvrdio i načelnik općine Marin Boško.

– Ovo je prva ovako masovna i stručno organizirana ekološka akcija u našemu mjestu u 20 godina koliko postoji Općina. Zato veliko hvala našoj sumještanki Blanki Vrgoč, koja je sve  osmislila i sa svojih 50-ak ronilaca volontera odradila. Veliko hvala na pomoći i mještanima koji su nam svojim radom i brodicama olakšali čišćenje i odvoz otpada na kopno.  Nama u Općini i Turističkoj zajednici ovo je bila obveza odraditi i sufinancirati. A kad već spominjemo novac, ovakva akcija, da nije bilo volontera, stajala bi više od 100.000 kuna. Ovako, izdvojili smo oko 15.000 kuna i već sada sa sigurnošću mogu reći da je ovo tek početak jer sljedeće godine nastavljamo, dok god i najmanji komad otpada ne izvadimo iz mora, najavljuje Boško te ističe da su veliku pomoć dobili od TN Zelena punta i zadarske Čistoće.

A da ronioce čeka još puno posla, mišljenja je i organizatorica Blanka Vrgoč, koja nije skrivala iznenađenje i zaprepaštenje onim što su ronioci otkrili u kukljičkom podmorju.

– U nedjelju se popis “zanimljivosti” proširio i na brodske motore. Identificirano je još puno krupnog otpada poput bojlera i slične bijele tehnike koja će zahtijevati barem jedan brod s vitlom da bi se sve to izvuklo nakon što ronioci osiguraju otpad pod morem. Ova akcija trebala bi biti još jedno upozorenje svima, kako domaćima tako i gostima, da priroda nije javna kanta za smeće. Najlakše je baciti daleko od kuće, u more, rijeku ili šumu, a to što smo bacili u more ili dovijeka u njemu ostaje ili se razgrađuje i otpušta toksine, ribe to akumuliraju i na kraju opet pojedu ljudi. Sve je to uzrok i posljedica neodgovornog ponašanja i nerazvijene ekološke svijesti, upozorava Vrgoč.