Margarita Dorkin iz Preka proslavila 101. rođendan

Margarita Dorkin iz Preka proslavila 101. rođendan

PREKO – Margarita Dorkin, najstarija stanovnica Preka, u krugu obitelji proslavila je 101. rođendan. 

Kada smo je posjetili prije godinu dana, teta Rita, kako je svi od milja zovu, rekla nam je kako je Bog uvijek bio velik i čuvao je! I dobro da je jer, prema vlastitu priznanju, život nije uvijek bio na njezinoj strani. Rasla je bez oca, bez braće i sestara, rano ostala i bez majke. U mladosti je, poput mnogih prijeških žena, bila lavandiera, a najbolje godine provela je radeći kao kućna pomoćnica u jednoj zadarskoj liječničkoj obitelji. Spletom okolnosti, kad se početkom 90-ih vratila na rodni otok, život joj je odjednom ispisao novo poglavlje. O teti Riti brinu Julija i Vlatko Dorkin i njihovo troje djece i oni su joj više od obitelji koju nikad nije imala jer se nije udavala. 

Margarita Dorkin rođena je u Austro-Ugarskoj, živjela je u Kraljevini Hrvata, Srba i Slovenaca, pa u Kraljevini Jugoslaviji, Italiji, NDH, SFRJ i Hrvatskoj. Ukupno u sedam država, a zapravo nikad nije otišla dalje od rodnoga otoka i Zadra. Preživjela je bombardiranje Preka, kada su svi oko nje poginuli, a ona prošla tek s pokojom posjekotinom. Preživjela je i mnoge nepravde i poniženja, ali iz svega je uvijek, kaže, izlazila još jača. A nagrada za sve to je život koji živi posljednjih 25 godina. 

Teta Rita je još uvijek iznimno vitalna i lucidna. Većih zdravstvenih problema nema, a reumu u rukama već 30 godina liječi redovitom jutarnjom tjelovježbom. Svako poslijepodne u 17 sati na radiju sluša vijesti i glazbu.