Slovenski umjetnici slikali za pašmanski dječji vrtić

Slovenski umjetnici slikali za pašmanski dječji vrtić

PREKO/PAŠMAN – Da humanost i umjetnost ne poznaju granice, ni zemljopisne ni jezične, dokazala je još jedna likovna kolonija „Dobro je činiti dobro“, koju je petu godinu zaredom u Pašmanu organizirala slovenska novinarka hrvatskih korijena Danica Ksela.

Vođeni dobrom idejom i željom da pomognu djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Sloveniji, ali i da se „oduže“ domaćinima u Hrvatskoj, petorica slovenskih slikara protekli su tjedan okupila 11 pašmanske djece i u sklopu humanitarne slikarske kolonije održali trodnevnu likovnu radionicu.

– Naš projekt „Dobro je činiti dobro“ slavi malu obljetnicu i na to smo iznimno ponosni. A sve je počelo slučajno, na inicijativu moga kolege i prijatelja Zvonka Bartoka, koji je predložio da organiziramo humanitarnu likovnu koloniju. Za jednog predstavljanja Pašmana u Mariboru, razgovarali smo s vodećim ljudima općine, objasnili što bismo htjeli i već za nekoliko mjeseci, potkraj ljeta, organizirali prvu koloniju. Iznimno je važno naglasiti kako sve to ne bi bilo moguće da kod domaćina nismo naišli na izvrstan prijem i dobrodošlicu kakvu smo samo mogli poželjeti. Obitelj Krunoslava Bobića svake nam godine besplatno ustupi svoju kuću, a hranimo se u restoranu obitelji Stagličić i bez potpore tih dviju obitelji, s kojima smo postali pravi prijatelji, teško da bi se kolonija održala pet godina, govori Danica Ksela, koja za slovenske medije redovito izvještava s pašmanskih kolonija.

Ove godine petorica slikara, Matjaž Duh, Niko Ribič, Maksimiljan Sternad Milč, Zvonko Bartok i Branko Počkar, za najmlađe su Pašmance organizirali likovnu radionicu, a osim znanja koje su im prenosili, slovenski umjetnici donirali su i sav pribor te majice kao zaštitni znak akcije „Dobro je činiti dobro“. Djeca su crtala na papiru i platnu najprije ugljenom i voštanim bojama, a posljednji dan temperama. 

Posljednjeg dana kolonije, ispred restorana Deloro u pašmanskoj Varoši, kolonija je domaćinima izložila 25 slika nastalih na njihovu otoku i radove četiri djevojčice i sedmero dječaka koji su poslijepodneva provodili upijajući nova znanja. Načelnik Općine Pašman Andro Magić na otvorenju izložbe u šali je komentirao kako malo po malo u Pašmanu svi postaju umjetnici. 

– Zahvalni smo umjetnicima iz Slovenije što su odabrali baš nas, a još više zato što je akcija humanitarna i pomaže našem vrtiću. Mi nismo samo suradnici u jednom plemenitom projektu nego prijatelji i to se vidi na svakome koraku. Slovenski slikari uvijek su dobrodošli, a čini se da će naša djeca uskoro podučavati crtanje u Mariboru, dodao je dobro raspoloženi Magić te pojasnio da će se slike prodavati potkraj godine na aukcijskoj izložbi u Mariboru, a dio novca, kao i svaki put dosad, darovat će se dječjem vrtiću u Dobropoljani za nabavu didaktičke opreme.