U OŠ Valentina Klarina 37 prvaša!

U OŠ Valentina Klarina 37 prvaša!

PREKO – Točno u 8.15 sati, školsko zvono označilo je početak nove školske godine za 308 učenika Osnovne škole Valentina Klarina u Preku, koja sa šest područnih škola od Kukljice do Ugljana “pokriva” cijeli otok.

– Prije godinu dana imali smo 305 upisanih učenika, sada ih je 308, ali ta brojka vjerojatno nije konačna jer će se neki učenici možda premjestiti u Zadar ili s kopna doći k nama. U prvi razred krenulo je 37 učenika, troje više nego lani, najviše u Kalima, a najmanje u Lukoranu i Poljani, kaže ravnatelj OŠ Valentina Klarina Kristijan Smud, koji je s učiteljicom Ankicom Grbas i učenicima petog razreda dočekao prvaše.

U lipnju je, napominje, školu napustilo 38 osmaša, tako da se u novu školsku godinu ulazi s otprilike istim brojem učenika Dodaje kako će se ove godine zadržati sve aktivnosti i programi, od GLOBE programa, Eko-škole, Učeničke zadruge Mogunja, a posebno izdvaja sudjelovanje učenika u modnoj reviji od recikliranih materijala.

– S tim projektom nastavit ćemo i ove godine jer su ga učenici odlično prihvatili. Reviju ćemo organizirati za Dan škole, u svibnju, a već 18. listopada prigodnim programom obilježit ćemo Svjetski dan kravate. Planiramo uvesti i program Rasplesani razred i u suradnji s jednom plesnom školom iz Zadra organizirati tečajeve latinoameričkih plesova, najavljuje ravnatelj.

Ove godine najbrojniji su peti razredi sa po 25 učenika, a u školu se upisalo i dvoje djece iz Slavonije jer su roditelji na otoku pronašli posao. Zbog manjka prostora, konkretno – nedostaju barem tri učionice, nastava će ponovno biti organizirana u dvije smjene s autobusnim prijevozom. Kao i lani, za  jednog učenika osiguran je asistent u nastavi.

Od planova i želja, uz bolju informatičku opremljenost škole, ravnatelj Smud ističe potrebu za ugradnjom lifta ili barem pokretnih stepenica jer će sljedeće godine dobiti učenika s tjelesnim oštećenjem u invalidskim kolicima pa škola već sada razmišlja kako da mu olakša kretanje i dostupnost svih sadržaja.