“Ošljačka saga” i “U lancuni” – premijerno u Domu na žalu

“Ošljačka saga” i “U lancuni” – premijerno u Domu na žalu

PREKO – U petak, 2. rujna u 20 sati u POU Dom na žalu, premijerno će biti prikazana dva dokumentarna filma – “Ošljačka saga” i “U Lancuni”.

Riječ je o filmovima koji su ovog proljeća snimljeni na području Općine Preko: u produkciji Dokumentarnog programa HRT-a, autorica i redateljica Tanja Kanceljak na Ošljaku je snimila 50-minutni dokumentarac koji kroz glazbu grupe Postolar Tripper donosi priču o obitelji Valčić i životu na najmanjem naseljenom otoku na Jadranu. Film je pretpremijerno prikazan prije tri tjedna na Ošljaku, a ove jeseni bit će na rasporedu Prvog programa HTV-a.

Desetominutni dokumentarni film “U lancuni” snimljen je ove godine na Čistu srijedu prema scenariju Senka Sorića, koji je i narator. Kamera Borisa Zupčića i Krune Matoševića pratila je osamdesetak djevojaka i mladića, njihovih roditelja, baka i djedova, koji su, prema stoljetnoj tradiciji, zamotani u plahte, tihom hodnjom po mjestu, obilježili ulazak u korizmu. 

Općina Preko, POU Dom na žalu i TZO Preko organizirali su snimanje cijelog događanja kako bi se običaj zaštitio i predstavio javnosti.