Škola ronjenja za stanovnike Dugog otoka u PP Telašćica

Škola ronjenja za stanovnike Dugog otoka u PP Telašćica

PREKO/TELAŠĆICA – U sklopu  projekta bolje asimilacije lokalne zajednice u aktivnosti JU Park prirode Telašćica, za stanovnike Dugog otoka ovoga ljeta organiziran je tečaj ronjenja.

– Osim osnovnog cilja, edukacije lokalnog stanovništva, ovaj projekt zapravo je otočanima otvorio mogućnost da se bave novom aktivnošću. Nekima i priliku da se možda i profesionalno opredijele za bavljenje ronjenjem. Kao što znamo, na otocima manjka sadržaja i posla, posebno za mlade, pa je ova akcija hvalevrijedan projekt posebno ako se gleda kroz prizmu naglog razvoja akvakulture, ističe Đani Iglić, voditelj tečaja, te dodaje da će neki od polaznika možda naći posao kao profesionalni ronioci te na taj način doprinijeli zaustavljanju iseljavanja s Dugog otoka.

Također, napominje, ova grupa mladih jezgra je buduće udruge građana, odnosno ronilačkog kluba koji bi u sebi mogao sadržavati razne sekcije – autonomno ronjenje (scuba ili ronjenje s bocama),ronjenje na dah ili, pak, podmorsku fotografiju.

Polaznici su iskazali visok stupanj sposobnosti i već su napravili prve zarone te se odazivaju na organizirana ronjenja i akcije čišćenja podmorja.

– Tečaj je organiziran u suradnji s Ronilačkim klubom Sv. Roko iz Bibinja, u uvali Mir održavala su se teoretska predavanja i praktične vježbe pod morem, a zaroni su se izvodili na jednoj od najatraktivnijih ronilačkih lokacija na Jadranu u sklopu PP Telašćica  – Veli Garmenjak, Mali Garmenjak i Sestrica mala, rekao je Juraj Milin iz Službe za odnose s javnošću PP Telašćica.

Nastava je organizirana po CMAS asocijaciji i svi polaznici dobili su R1 kategoriju ili Open water diver te su osposobljeni za ronjenje do 20 metara, a iskaznica vrijedi u cijelom svijetu.

Uz voditelja Đanija Iglića, asistenti na tečaju bili su Ana Šimunić, Ivan Čuković, Maja Peranić, Nina Lončar i Marko Baričević. Na dan dodjele diploma organiziran je zaron na Maloj Sestrici te nakon toga zajednički ručak u uvali Mir.