Boje kao stvaralačko utočište Silvijane Dražović

Boje kao stvaralačko utočište Silvijane Dražović

PREKO – Dolazak na izložbu slika zadarske umjetnice Silvijane Dražović  povratak je u djetinjstvo. Otkrivanje izmaštanog svijeta u koji toliko puta želimo pobjeći. Zatvoriš oči i putuješ… I nema kraja, jer Silvijana uvijek nudi nešto novo, drukčije i vodi dalje… I to je jedina konstanta njezina rada!

Na novo putovanje Silvijana je ovoga puta pozvala posjetitelje galerije Dom na žalu u Preku, gdje je izloženo 50-ak recentnih djela nastalih u ciklusu zima/proljeće/ljeto.

– Sve su slike nastale ove godine, koja je počela jako dobro, s dobrom energijom i to se, mislim, vidi. Dobra energetska stanja lijepe se kao flaster na umjetnost – jedna dobra faza zalijepi se za drugu… i tako iz mjeseca u mjesec, govori umjetnica dok nam otkriva svoj svijet uronjen u boje. 

A one su, priznaje, njezino utočište!

– Jedan mi je kritičar rekao da slikam onako kako se odijevam. I to je istina! Uvijek sam u nečemu šarenom, a to valjda progovara moja nutrina. I moja je kuća nabijena bojama, radim boje, nosim boje, vidim boje… I uvijek mi nedostaju, pogotovo u ovoj našoj svakodnevici, objašnjava i dodaje kako je ušla u fazu koja je na granici konceptualne, instalacijske umjetnosti.

Nakon radnog ljeta u kojemu je slikala, a u stankama izrađivala nakit, te dvije odrađene likovne kolonije, razmišlja o novim projektima kulturnog turizma i izlaganju u jednom posvenovom/starom prostoru.

– Bavim se mišlju da svoju kuću otvorim kao izložbeni, galerijski prostor. Uz to bih napravila i malu radionicu da ljudi mogu razgovarati s autorom jer vidim da to vole. Sve više volim biti doma tako da mi to neće biti problem, najavljuje Silvijana Dražović, čije su slike u Preku već prve večeri došli vidjeti brojni turisti i domaći s cijelog otoka.

Izložba se može razgledati do 31. kolovoza, svaki dan od 10 do 14 i od 20 do 22 sata.