Marko Dujić pobjednik je završne regate Škole jedrenja Lukoran 2016.

Marko Dujić pobjednik je završne regate Škole jedrenja Lukoran 2016.

LUKORAN – Marko Dujić, član Jedriličarskog kluba Uskok iz Zadra, pobjednik je završne regate Škole jedrenja, Klasa optimist, koju već četvrtu godinu organizira JK Uskok. Drugo mjesto osvojio je Viko Valeri iz Svetog Filipa i Jakova, a treće Cvita Sikirić iz Lukorana. 

Uskokovu Školu jedrenja u Lukoranu u protekla dva mjeseca pohađalo je dvadeset djevojčica i dječaka rođenih od 2006. do 2010. godine s otoka Ugljana i Pašmana te dvoje djece iz Amerike koja su bila na ljetovanju u Lukoranu, a na završnoj regati, koja se održala u nedjelju poslijepodne, jedrilo je 32 djece  iz Sali (JK Guc), Svetog Filipa i Jakova, Biograda i Zadra. Još 40-ak došlo je bodriti svoje klupske prijatelje.

– Škola jedrenja, ove godine najbrojnija, pokrenuta je s idejom da najmlađima ukažemo na dane kada su njihovi djedovi dnevno brodili i to im je bio sastavni dio života i opstanka na otoku, respektirajući uvijek more i njegovu varljivu ćud. Kada smo počeli prije četiri godine, nismo znali kamo će nas sve to odvesti, ali svakog ljeta interes je sve veći i Škola jedrenja ne samo da se svidjela djeci, nego i njihovim roditeljima. Nevjerojatno je koliko oni u dva mjeseca napreduju, a najljepše od svega, osim druženja i upoznavanja novih prijateljima, jest to da će im svladavanje vještine jedrenja ostati trajno. Nikada to neće zaboraviti!, kaže kapetan Tihomir Ivanov, jedan od organizatora i začetnika Škole jedrenja. 

Ističe da bez organizacijske i moralne podrške JK Uskok sve ovo ne bi bilo moguće, nemjerljiv doprinos daju i mještani Lukorana, koji volontiraju u cijelom projektu, Općina Preko i TZO Preko te Marina Preko, ali ljuti ga, dodaje, što se i ostale općine s Ugljana i Pašmana ne uključe u organizaciju jer i njihova djeca dolaze u lukoransku školu u kojoj se ne samo njeguje tradicija nego i odgajaju nove generacije vrsnih jedriličara. 

Uz profesionalne trenere Roberta Sandalića i Filipa Eškinju, djeca prije prvog izlaska na more pohađaju teoretsku nastavu, a potom jedre na brodovima koje osigurava JK Uskok. Osim Ivanova, projekt od prvoga dana podupiru i kapetan Slavko Bačić, Ivica Luković te predsjednik JK Uskok, kapetan Ive Mustać.

– Važno je istaknuti da cijeli Lukoran živi s ovom Školom jedrenja, svatko daje dio sebe, bilo da je uključen u organizaciju škole ili u doček gostiju i pripremu hrane za završnu regatu. Dobrodošli su i oni koji nas kritiziraju. Neka kažu svoje ideje pa ćemo biti još bolji, poziva Ivanov te najavljuje osnivanje udruge koja će se baviti isključivo promicanjem jedrenja i organizacijom škole.