Pretpremijera filma “Ošljačka saga” o Valčićima i njihovu školju

Pretpremijera filma “Ošljačka saga” o Valčićima i njihovu školju

OŠLJAK – Bez puno pompe, bez crvenog tepiha i večernjih toaleta, Ošljak je u subotu dočekao pretpremijeru filma u kojemu su u glavnoj ulozi on sam s još desetak stanovnika koji na tome malome otoku žive cijelu godinu.

Kroz priču o Davoru Valčiću i grupi Postolar Tripper, redateljica Tanja Kanceljak ispričala je intimnu i toplu priču o Lazaretu i njegovim ljudima. O generacijama Valčića koji iznad svega, bez obzira na to gdje trenutačno jesu, ljube svoj školj i sanjaju o povratku u njegovo okrilje. Jer on je sjecište putova koji nas vraćaju u prošlost i određuju budućnost. On je „final escape“, kako je na kraju filma ustvrdio Davor Valčić, frontman Postolara, koji je trajno zaražen i nadahnut otokom svojih predaka.

Film „Ošljačka saga“ portretira Davora Valčića, koji je na Lazaretu odrastao i slušao štorije bake, djeda i anegdote susjeda. Većinu je zapisao, opjevao i one danas žive kao hitovi grupe Postolar Tripper. 

– U filmu smo upoznali malobrojne stanovnike Ošljaka, a neki od njih spominju se i u Davorovim pjesmama. Iako ih više nema, ostali su živjeti u pjesmama, kaže redateljica, koja je na pretpremijeri dobila aplauz na otvorenoj sceni te javnu zahvalu publike jer, čulo se, Ošljak nije mogao poželjeti ljepšu posvetu.

Ekipa HTV-a, u kojoj su bili snimatelj Dražen Lipka, majstor tona Damir Tepeš, majstor svjetla Gordan Abramović i asistentica redateljice Snježana Kunsija Purgarić, boravila je na Ošljaku deset dana i snimila više od 30 sati materijala. Film traje 51 minutu, a premijerno će na prvom programu HTV-a biti prikazan ove jeseni. Prije toga, „Ošljačka saga“ moći će se vidjeti u Preku i na Avantura Film Festivalu u Zadru.