U Domu na žalu otvorena izložba “Zrcali se more” Senka Sorića

U Domu na žalu otvorena izložba “Zrcali se more” Senka Sorića

PREKO – U srijedu, 10. kolovoza kolovoza u Galeriji Dom na žalu otvorena je izložba fotografija „Zrcali se more“ autora Senka Sorića iz Preka. Velikom broju ljubitelja umjetničke fotografije amaterski fotograf Senko Sorić predstavio je svoje radove, nastale u dva zimska mjeseca prošle godine u jednoj od zadarskih marina.

Autor je intenzivnim radom u određeno doba dana, praćen svjetlošću sunca, fotografirao senzacije odraza konopa, brodova, jedara, bova jarkih boja na plavoj paleti mora. U zrcalu od mora čvrsti oblici koje poznajemo poprimaju fluidna stanja, a fotografija pomalo nestvarnu  kompoziciju, raskošne boje, uhvaćene u savršenom trenutku fotoobjektivom i emocijom fotografa.

Izložba  „Zrcali se more“ je pretočena u više desetaka fotografija, kontrastnih toplo- hladnih boja, pričajući promatraču, što more želi reći kad pošalje val na žal. Pjesmu Zaljubljeni val autora Senka Sorića, izrekla je dramska umjetnica Milena Dundov, a izložbu je proglasila otvorenom Matia Pažanin iz Preka. Jedna od polaznica ljetnog fotografskog tečaja koje održava Senko Sorić u suradnji s POU „Dom na žalu“ u Preku.

U otvaranju izložbe sudjelovali su prof. dr. sc. Šime Mihatov, redoviti član Akademije medicinskih znanosti i nositelj počasnog naziva laureat za 2015. godinu pročitavši  tekst „Foto kompozicije Senka Sorića“ Borisa Žuže, prof.,  likovnog umjetnika i pedagoga.  Tomislav Košta, slikar u osvrtu na fotografije, napisao je da je Senko kao fotograf, čini mogućim ono što je moru nemoguće: prepoznaje, zaustavlja, dovršava i prezentira trenutke njegova stvaranja.

Izložba fotografija može se pogledati svaki dan u radno vrijeme u Galeriji „Dom na žalu“ do kraja kolovoza, naglasila je ravnateljica Mladenka Mašina, a članice Udruge žena „Luzor“ otvaranje su popratile pjesmom. Autor je u prigodi otvaranja s po jednom fotografijom darivao tri sretna posjetitelja izložbe koji su imali katalog s potpisom autora.

Fotografije Jasna Marcelić