U Kalima otvorena obiteljska plaža Tratica – dostupna i invalidima

U Kalima otvorena obiteljska plaža Tratica – dostupna i invalidima

PREKO/KALI – U povodu Dana Općine Kali, koji se obilježava 10. kolovoza, na blagdan sv. Lovre, službeno je otvorena obiteljska plaža Tratica.

Uređenje Tratice trajalo je tri mjeseca uz financijsku potporu Ministarstva turizma – Fonda za razvoj turizma. Radovi i opremanje plaže iznosili su ukupno 550.000 kuna, od čega je 300.000 kuna bila bespovratna potpora Ministarstva turizma. 

Na plaži je ugrađen aqualifter za prilaz moru osobama s invaliditetom vrijedan 160.000 kuna, što je sa 90.000 kuna financiralo Ministarstvo branitelja, a Zadarska županija izdvojila je 50.000 kuna. Obiteljska plaža Tratica u Kalima tako je postala jedna od prvih tematiziranih plaža s najsuvremenijim pristupom moru za osobe s invaliditetom u Zadarskoj županiji. Iz Općine Kali napominju da plaža ima osigurano parkiralište te je dostupna svim stanovnicima i gostima otoka Ugljana. 

Usporedno s radovima na plaži, u lipnju je rekostruirana dvosmjerna obalna prometnica Tratica u dužini od 70 metara. Riječ je o prometnici koja povezuje kaljske luke Mul i Batalažu, a radovi, vrijedni  400.000 kuna, uključivali su uklanjanje postojećeg sloja asfalta i betona, postavljanje betonskog nogostupa i šetnica s obje strane ceste, zeleni pojas, odvodnju otpadnih i oborinskih voda, novu led rasvjetu i prometnu signalizaciju. 
 
Fotografija Općina Kali