Tijelo slovenskog ronioca pronađeno nedaleko od Božave

Tijelo slovenskog ronioca pronađeno nedaleko od Božave

PREKO – Nacionanalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je opsežnu potražnu akciju za roniocem  T. M. (rođen 1974. godine), slovenskim državljaninom, koji je jučer, 28. srpnja u 11 sati gumenjakom, otplovio u podvodni ribolov kod rta Lopat, na oko jednu nautičku milju od uvale Sakarun, gdje je prvotno usidrio obiteljsku jedrilicu. 

Nakon što se nije vratio u dogovoreno vrijeme, odnosno do 20 sati, supruga je u 22.10 sati prijavila njegov nestanak, slijedom čega je MRCC Rijeka pokrenula potražnu akciju u koordinaciji s nadležnom Lučkom kapetanijom Zadar i Pomorskom policijom Zadar, dok su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja stavljeni u pripravnost. Putem obalnih radio-postaja MRCC Rijeka je objavila obavijest o nestalom roniocu, za kojim se trajalo gotovo bez prekida tijekom cijele noći, a u potražnu akciju uključili su se poznanici i građani privatnim plovilima.

Poligon pretraživanja uspostavljen je u akavatoriju Dugog otoka od utvrđene pozicije zarona nedalekood koje je na samome početku akcije pronađen gumenjak nestalog ronioca privezan na obalu rta Lopat i u kojemu je uočen odložen dio ronilačke opreme, uključujući i ronilačku plutaču.

Nakon cjelonoćne potrage koja je gotovo bez prekida nastavljena tijekom današnjeg prijepodneva, u 12.45 sati djelatnici Lučke kapetanije Zadar dojavili su u MRCC Rijeka o pronalasku beživotnoga tijela slovenskog ronioca na dubini od šest metara nedaleko od uvale Sakarun, o čemu je obaviještena Pomorska policija Zadar.

Djelatnici zadarske Lučke kapetanije očevidom su utvrdili da je stradali slovenski državjanin bio rekreativan, ali iskusan ronilac. Uzroci nesreće još se istražuju.