DDK Preko: Jakov Sorić darivao krv jubilarni 90. put

DDK Preko: Jakov Sorić darivao krv jubilarni 90. put

PREKO – Aktiv Dobrovoljnih darivatelja krvi iz Preka proveo je u suradnji s Crvenim križem Zadar i Odjelom za transfuziju zadarske Opće bolnice drugu ovogodišnju akciju. Pozivu za darivanje krvi u prostorijama Doma na žalu odazvalo se 36 članova DDK Preko, te nekoliko članova drugih Udruga dobrovoljnih darivatelja krvi koji su na otoku Ugljanu na godišnjem odmoru. Obzirom da desetak prisutnih nije mogli darovati krv, ukupno je prikupljeno 28 doza krvi.

Akciju darivanja krvi i zdravstvene preglede davatelja vodili su transfuziolog dr. med. Ivna Lucin, za Opću bolnicu Zadar i Branko Kolanović, tajnik Crvenog križa Zadar, u prostorijama POU  „Doma na žalu“ Preko.
U ovoj ljetnoj akciji darivanja prikupili smo 28 doza krvi što je odličan odaziv darivatelja, uostalom kao i svaki puta u Preku, rekao je Branko Kolanović iz Crvenog križa Zadar. Izrazio je zadovoljstvo suradnjom s aktivom DDK Preko i zahvalio Općini Preko na potpori radu Aktiva.

Aktiv DDK Preko među svojim članovima ima poveći broj veterana u darivanju krvi. Jedan od njih je i Jakov Sorić kojem je ovo bilo jubilarno 90-to darivanje…
Prvi put sam krv darivao u Splitu, 1978. godine po javnom pozivu za spas života jedne djevojčice. Eto do dan danas dajem krv i sudjelujem u svim akcijama. Broj darivanja bio bi još daleko veći, no zbog razdoblja kad sam imao nekoliko operacija te nisam mogao darivati krv, sad sam ‘tek’ na broju 90, vedro nam je ispričao Sorić.

Aktiv DDK Preko osnovan je 1991. godine i godišnje organiziramo najmanje tri akcije darivanja krvi u Preku. Društvo danas broji oko 100 članova, od čega je uistinu aktivnih oko 60 i oni su uz nas gotovo svaku akciju, istaknula je predsjednica Aktiva Jelena Đuriš.

Vrijedne članice Aktiva za svaku akciju darivanja krvi pripreme osvježavajuće napitke, voće i kolače, pa je tako bilo i ovog puta. Obrok zahvalnosti za darivatelje priređen je u taverni “Joso” u Preku.

Krv su darivali:
Miljenko Jurin, Jakov Sorić, Duško Matijević, Mate Matacin, Ivo Šoša, Marko Kolega, Mario Bondža, Jure Brižić, Adam Miloš, Marko Duspara, Pave Sorić, Zoran Džepina, Hrvoje Sorić, Robert Šoša, Kristijan Smud, Dušanka Gregov, Zlatko Klarin, Stjepan Marđetko, Stipe Nižić, Silvana Vidović, Anka Kuštera, Najda Kačan, Josip Belinić, Šime Marcelić, Grozdana Gregov, Mojmir Košta, Zlatko Sorić i Sebastijan Košta.