Nadareni učenici obogatili ljetnu turističku ponudu Pašmana

Nadareni učenici obogatili ljetnu turističku ponudu Pašmana

PREKO/NEVIĐANE – Pijesak, školjke, naplavine, staklo, račići, puževi, kamenčići svih oblika i veličina, stare mreže, platno, jutene vreće, kora drveta, suhe grančice, sve pronađeno u moru i uz njega. Kad se tome dodaju trud, rad, dobra volja i kreativnost, dobije se izložba koja će cijelo ljeto krasiti stari mlin na rivi u Neviđanima. 

A sve to djelo je mašte i ruku učenika OŠ Vladimira Nazora iz Neviđana okupljenih u likovnoj skupini znakovitoga imena „Mašta radi svašta“ koju je pokrenula i vodi učiteljica Ivana Medić. U nedostatka materijala za rad, okrenuli su se prirodi, nepresušnom izvoru materijala za likovno stvaralaštvo – moru koje ih okružuje.

– Prvo polugodište pripremali smo se za izložbu i prikupljali materijal za rad iz mora, plaža, šuma, donosili odbačene stvari od kuće iz starih konoba. Donosili su iz svojih domova sve što bi se moglo iskoristi, imali smo čak i nekoliko satova. Jedan tata nam je napravio tanke drvene ploče s rupicama koje su postale platna za slikanje, a neke slike radili smo na daskama koje je izbacilo more. Početkom drugog polugodišta učionica je više ličila na skladište i bilo je vrijeme da počnemo stvarati. Radionica se u pravilu održava jedan sat tjedno, ali učenici su ponekad samoinicijativno ostajali poslije nastave “samo da nešto dovrše”, prisjeća se učiteljica Ivana Medić i naglašava kako su cijelo vrijeme imali veliku potporu roditelja.

A čini se i matične općine, jer je načelnik Andro Magić, kad je čuo što učenici rade i da ih stari mlin zanima kao potencijalni izložbeni prostor, oduševljen i odmah im mlin ustupio za cijelo ljeto.

Učenici su sami dali imena svojim radovima pa se tako na izložbi mogu razgledati slike „Plovi brod“, „Morsko cvijeće“, „Morsko svemirsko dno“, „Školjkasta duga“, “Jutoriba“… Kako im je ovo prva velika izložba, nazvali su je po uzoru na likovnu skupinu – „More radi svašta“.

– Nadamo se da će naše slike na izložbi vidjeti što više ljudi i da ćemo barem malo probuditi njihov kreativan duh. Još jednom želimo istaknuti kako smo uživali veliku potporu roditelja, koji su nam pomogli i postaviti izložbu. Pozivamo sve Pašmance i goste koji borave na otoku da razgledaju naše radove, a ako žele mogu ostaviti i novčani prilog u maloj kasici. Od prikupljenog novca kupit ćemo  materijal za sljedeću školsku godinu, platna i akrilne boje, kaže učiteljica Medić.

Izložba se može razgledati cijelo ljeto, srpanj i kolovoz, svaki dan od 8 do 12 sati.