Svijet boja priješke slikarice Irene Sikirić-Rančić

Svijet boja priješke slikarice Irene Sikirić-Rančić

PREKO – Kada se u Preku spomene Irena Sikirić-Rančić, prva asocijacija vodi nas do likovne radionice Mala sirena i rada s najmlađima. Oni s boljim pamćenjem sjetit će se da je ova zagrebačko-priješka umjetnica prije osam godina baš u Domu na žalu imala prvu samostalnu izložbu. 

U sljedeća dva tjedna, Irenini radovi, a riječ je o 24 ulja na platnu, mogu se ponovno razgledati u POU Dom na žalu, ali ovoga puta riječ je o novom likovnom izričaju i novim interesima koje je umjetnica objedinila pod egidom “Boje u meni i oko mene”.

– Boje su uistinu svuda oko mene, takav je moj doživljaj svijeta, a nekako sam sigurna i da sanjam u bojama! Slike su nastale u posljednje dvije godine, nakon što sam proživjela malu kreativnu krizu, što je, mislim normalno za svakog umjetnika. Otkrila sam da me zanimaju i neke nove stvari, novi izričaji, a od tehnika većinom sam se bavila uljem na platnu i kombinacijom ulja i tuša. Slike su izrazito koloristične, a po tematici prevladavaju morski motivi i kraj koji me okružuje. Najveća je novost ipak da se bavim i izradom nakita od recikliranog materijala, kože, trapera i drugih tkanina, a počela sam i restaurirati te oslikavati stari namještaj. Tu su i murali, oslikavanje unutarnjih i vanjskih zidova, i to me sam trenutačno najviše posvećena, rekla nam je Irena prije otvaranja subotnje izložbe, u sklopu koje je održana i mala modna revija na kojoj su djevojčice predškolskog uzrasta nosile nakit izrađen od recikliranog materijala. 

Iako (pre)zaposlena u novouređenom ateljeu i izvan njega, Irena najavljuje da od jeseni likovna radionica Mala sirena ide dalje i ulazi u petu sezonu, što je neobično raduje jer među priješkom djecom ima puno talenata. A prije rujna okupit će se i na ljetnoj radionici Blago iz mora, koja će se održavati ponedjeljkom i utorkom od 18. srpnja do 16. kolovoza od 10 do 11. 30 sati.

Irena Sikirić-Rančić rođena je u Zagrebu, ali živi i radi u Preku. Školovala se u Zagrebu u Studiju Tanay, autorskoj školi slikanja Agora u klasi profesora Nade Škrlin i Davora Krelje, au istoj školi slikarstvo je diplomirala pod mentorstvom akademske slikarice Ksenije Turčić.

Izložba “Boje u meni i oko mene” može se razgledati svaki dan, do 24. srpnja u galeriji Dom na žalu u Preku.

Kako je bilo na otvorenju izložbe Irene Sikirić-Rančić, možete pogledati u našoj velikoj fotogaleriji http://www.nasiskolji.hr/otvorenje_irena