Tkon: Stvaranje temelja za ostanak na otoku

Tkon: Stvaranje temelja za ostanak na otoku

PREKO/TKON – Uređenje kopnenog dijela luke Tkon, gradnja doma za starije i nemoćne, benzinske crpke, obilaznice Tkon – Triluke, ribarske luke Triluke, obalne šetnice Tkon – Ugrinić, poduzetničkog centra i inkubatora, dovod električne energije i vode do uvale Vitane te uređenje plaža i postavljanje javne, solarne, rasvjete –planirani su projekti u razdoblju 2017. -2021. koje je na svečanoj sjednici u povodu Dana općine predstavio načelnik Goran Mušćet.

Uz mnogo prigodnih riječi i podsjećanja na sve što je napravljeno u proteklih dvanaest mjeseci, Mušćet je naglasio da je Tkon, iako jedna od najmanjih općina u Zadarskoj županiji, među prvima po projektima koji su dobili bespovratna sredstva, što omogućuje kontinuirani rast i prosperitet.

– Svaki projekt, bilo da je riječ o komunalijama ili društvenom životu, razvija se zbog ljudi, zbog nas koji ovdje živimo. U središtu našeg interesa su briga za djecu i mlade i gotovo sve je posvećeno njima. Ne mislim pritom samo na izravna ulaganja u, primjerice, vrtić ili u Centar za kulturu ili u Dom za mlade u Ugriniću. Mislim na sve što će stvoriti dobre temelje i pretpostavke da ljudi žele ovdje ostati živjeti ili da se imaju kamo vratiti ako budu htjeli, poručio je prvi čovjek Općine Tkon, koja je u posljednjih godinu dana preko različitih fondova i projekata privukla gotovo dva milijuna bespovratnih kuna.

A jedan od najvećih svakako je gradnja trajektne luke, započeta u rujnu 2015., čiji se dovršetak planira za oko tri godine. Tu je i sanacija odlagališta Triluke, uređenje knjižnice u sklopu Centra za kulturu, postavljanje javne rasvjete, probijanje mnogih šumskih cesta, putova i staza kako bi domaći što lakše stizali do maslinika, a turisti mogli uživati u šetnji i biciklizmu, financijsko pomaganje udrugama mladih, KUD-ovima, sportskim društvima te kontinuirano poticanje malih, obiteljskih proizvođača u sklopu projekta Hrvatski otočni proizvod, što je Tkon svrstalo u sam vrh po osvojenim oznakama kvalitete HOP.

Na svečanosti u Tkonu domaćinima je Dan općine, blagdan sv. Benedikta, čestitao i zadarski župan Stipe Zrilić, napomenuvši kako Zadarska županija u Tkonu sudjeluje u realizaciji gradnje nove luke,  projektu vrijednom 13 milijuna kuna, te pruža potporu mnogim projektima lokalne samouprave.

– Naše razvojne agencije stoje vam na raspolaganju, a mi se moramo prilagoditi novom načinu financiranja i ulagati u vlastite kapacitete kako bismo mogli pripremati kvalitetne projekte za natječaje za sredstva EU fondova. A kada ih dobijemo, jednako tako kvalitetno ih provesti do kraja, rekao je župan Zrilić.

Godišnje zahvale

Središnja godišnja svečanost bila je prilika i da Općina Tkon zahvali istaknutim pojedincima i društvima koji pridonose razvoju te male otočne općine. Tako je ove godine za izniman doprinos u pripremi i realizaciji Škrapinga nagrađen naš proslavljeni alpinist i član HGSS-a Stipe Božić, za uspješnu suradnju u gospodarstvu tvrtka Cromaris, koja na području Tkona ima najveća uzgajališta ribe i zapošljava 50-ak otočana. Ugledna zadarska arheologinja dr. Irena Radić Rossi nagrađena je za doprinos u promicanju kulturne baštine Općine Tkon, mr. Dalibor Čepo, voditelj županijske ispostave za graditeljstvo u Biogradu, za uspješnu suradnju u projektima Općine Tkon, Udruga dobrovoljnih darivatelja krvi Tkon za dugogodišnji humanitarni rad, Vedran Pribilović, vlasnik ribarskog obrta iz Tkona, koji zapošljava 20-ak domaćih ribara, te dr. Izet Aganović, endokrinolog svjetskoga glasa, koji već 30-ak godina dolazi na Pašman i sudjeluje u mnogim oblicima društvenog života Tkona.

Uime lauerata, Općini Tkon zahvalila se dr. Irena Radić Rossi, koja je prije nepune dvije godine bila suosnivačica Udruge Institut za pomorsku baštinu Ars Nautica u Tkonu, u sklopu projekta „Brodolom kod Gnalića – Ogledalo renesansnog svijeta“.

-Kad sam upoznala čelnike Općine Tkon, moram priznati da sam o Tkonu malo toga znala. Pogotovo što se sve događa s druge strane kanala. Kada doplovite s kopna, odjednom vam se otvore sva vrata. I još uvijek se ne prestajem iznenađivati. Sve što je bitno, kulturna i tradicijska baština, sve se to našlo u razvojnoj politici općine. I to me oduševilo. Tkon danas može reći da na svome području ima institut u kojemu djeluju uvaženi stručnjaci iz područja zaštite i ispitivanja pomorske baštine na razini Hrvatske i inozemstva, kazala je dr. Radić Rossi te najavila da će projekt „Brodolom kod Gnalića“ uskoro biti i dio jednog velikog međunarodnog programa Sveučilišta u Zadru.

Kako je bilo na obilježavanju Dana Općine Tkon, pogledajte u FOTOGALERIJI http://www.nasiskolji.hr/node/1193