Vijenac na spomenik domoljubu Ivu Mašini

Vijenac na spomenik domoljubu Ivu Mašini

PREKO – Povodom Dana državnosti RH tradicionalno je položen vijenac na spomenik domoljubu i borcu za neovisnu Hrvatsku Ivu Mašini, u središtu Preka…

Vijence je uz nazočnost obitelji Mašina položilo izaslanstvo Općine Preko koje su prevodili načelnik Karlo Novoselić i predsjednica Općinskog vijeća Ingrid Melada.

– Ivo Mašina jedna je od najpoznatijih žrtava komunističkog režima u našem kraju. Sanjao je neovisnu Hrvatsku, koju nažalost nije dočekao jer je bio mučki ubijen u zatvoru. Danas smo odali počast njemu, ali i svima koji su položili svoje živote za viziju slobodne i neovisne Hrvatske, istaknuo je načelnik Karlo Novoselić.

Ivo Mašina, podsjetimo, bio je hrvatski povjesničar i domoljub. U Zagrebu je studirao povijest na Filozofskom fakultetu gdje se pokazao vrsnim studentom, najboljim u generaciji. Bio je perspektivni student, tolike kvalitete da ga je hrvatski akademik Jaroslav Šidak vidio kao svojeg nasljednika na zagrebačkom Sveučilištu. Zbog njegovih su ga domoljubnih zamisli uhitile jugokomunističke vlasti 1954. (utamničen u Đorđićevoj u Zagrebu) i 1957. godine.
 
Sudilo mu se kao dijelu ‘Preške grupe’. Bio je drugooptuženi na tom političkom procesu. Osuđen je na 11 godina zatvora. Iz istražnog je zatvora uspio pobjeći. Neko je vrijeme bio u Ogulinu. No, nažalost ponovno su ga uspjeli uhititi. Kaznu su mu povećali na 15 godina. Robijao je u kaznionici u Staroj Gradišci.

U kaznionici su ga mučili i trovali. Ubijen je 20. studenoga 1961. godine, u dobi od 35 godina. Dugo se nije znalo gdje mu je grob, unutar zatvorskih zidina. Bilo je nekoliko pokušaja ekshumacije od 1968. do 1984. godine. Posmrtni su mu ostatci preneseni u Preko 24. srpnja 1998. godine.

Po njemu danas ime nosi hrvatsko društvo političkih uznika, a u Preku djeluje od 1999. “Križarsko društvo Ivo Mašina Preko”.
 
U rodnom mu se Preku nalazi spomen-poprsje od 20. studenog 1999., a njegovo je posljednje počivalište na otočiću Galevcu (Školjiću) pored franjevačkog samostana.