Javna tribina o izmjenama Zakona o otocima

Javna tribina o izmjenama Zakona o otocima

PREKO – LAG Mareta i Otočni sabor, udruga za razvitak hrvatskih otoka, organiziraju tribinu “Izmjena aktualnog Zakona o otocima”.

Tribina, koju će voditi predsjednik Otočnog sabora Denis Barić, održat će se u Pučkom otvorenom učilištu Dom na žalu u Preku u srijedu, 29. lipnja 2016., u 18.30 sati, a dan kasnije, 30. lipnja 2016. u Salima, u zgradi Općine, u 19 sati..

Podsjetimo, izmjene Zakona o otocima, koji je donesen prije deset godina, najavljivane su već nekoliko puta. Upravo je Otočni sabor već nekoliko godina najglasniji u nastojanjima da se izmijeni zakon koji je pun nelogičnosti i nerazumijevanja za probleme otočana. Prije nekoliko mjeseci ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Tomislav Tolušić najavio je hitnu izmjenu zakona te pozvao otočane da pošalju prijedloge za novi i poboljšani zakon.

Predviđeno je da se novom zakonskom regulativom, osim usklađivanja odredbi Zakona o otocima s pravnom stečevinom Europske unije i očito – približavanja Rezoluciji o otocima koju je EU-parlament izglasao u veljači ove godine – uklone uočene manjkavosti koje su evidentirane dugogodišnjom primjenom Zakona o otocima te se dodatno usmjere njegovi učinci na iskorištavanje otočnih posebnosti kroz nove mjere održivog razvoja otoka i poboljšavanje postojećih.

Stoga Otočni sabor poziva otočanke i otočane da se jave s prijedlozima za izmjenom zakona koji bi se pridodali prijedlozima za izmjenu Zakona o otocima otprije tri godine i na koje hrvatska Vlada nikad nije reagirala.