Uništena 30 kg teška podmorska mina u akvatoriju Dugog otoka

Uništena 30 kg teška podmorska mina u akvatoriju Dugog otoka

PREKO – Nacionalna središnjica za usklađivanmje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je 5. lipnja u 09.20. sati dojavu Lučke kapetanije Zadar, čiji su djelatnici u okviru redovnoga nadzora uočili porotubrodsku minu većih dimenzija kako pluta nedaleko od Rta Ćuška, Dugi otok, u smjeru sjeveroistoka.

Odmah je obaviještena Pomorska policija Zadar te jeputem obalnih radio postaja odaslano sigurnosno upozorenje svim sudionicma u pomorskom prometu u sektoru pronalaska mine. Protubrodska mina se oko 11.20 sati nasukala u plićini uvale otočića Mala Kurba gdje su službenim plovilima prevezeni pripadnici ronilačke jedinice Specijalne policijske postroje „ATJ Lučko“, koji su minu izvukli na obalu te očevidom utvrdili da je riječ o podmorskoj protubrodskoj mini promjera 1,5 metara koja je sadržavala oko 30 kg eksplozivnoga punjenja.

S obzirom na utvrđenu opasnost od detonacije, policijski službenici odlučili su protubrodsku minu uništiti kontroliranom detonacijom, što je obavljeno u 21 sat, nakon što je prethodno osigurano okolno područje otočića kao i pristup s mora poziciji detonacije.
 
Odmah po uništenju protubrodske mine MRCC Rijeka putem obalnih radio postaja uputila je obavijest o prestanku sigurnosnog upozorenja sudionicima u pomorskom prometu na zadarskom području.