Gastro show u Mulinama: Istrijani najbolji u kuhanju žgvaceta

Gastro show u Mulinama: Istrijani najbolji u kuhanju žgvaceta

MULINE – Na otoku Ugljanu u Mulinama upriličeno je  1. Međunarodno natjecanje nazvano  Žgvacet 2016. u pripremanju gulaša od janjetine, krumpira i biža. Kuhalo se na otvorenome u deset kotlića od 10 litara za deset ekipa. Nakon  ocjenjivanja jela i publika će kušati pripremljeno.

Za svaki slučaj ispred restorana Kažot vlasnika Lenka Celenta spremala se i tunjevina na gradele. Frigale srdele… da ne bude gladnih. Bilo je i drugih poslastica. I zabave za ugodno druženje.
Ali i natjecanja.

Mirisi draškaju nosnice
– Odlučili smo se za jelo od janjetine, tj. Žgvacet ili Žgvancet. Uz vođenu degustaciju maslinova ulja uvijek radimo neko tradicionalno jelo  uz koje ide maslinovo ulje.
Važnost ove manifestacije je koliko prezentacija domaćih ulja tako i tradicionalnih jela ovoga kraja, pojasnio je  Renato Kraljev. Poznati kuhar, a ovom prigodom i voditelj natjecanja sa suradnicima podijelio je natjecateljima sve namirnice. Svima iste: meso, kapula, krumpiri, biži. A svaka od  ukupno 10 ekipa  kuhala je jelo po svom izboru i  po svom ukusu, koristeći vlastite  mirodije. Nije bilo lako, a još je i zvizdan upekao. Vatra ispod kotlića, a iz kotlića se ubrzo počeše širiti mirisi koji draškaju nosnice.

Jela pod šiframa
– Ako me Vuksan pobijedi obisit ću se za ovu banderu, likovao je Nikola Katalinić, voditelj bodulsko-vlaške ekipe nazvane Trotter d.o.o. Južni London – England.
Na kraju svi natjecatelji su svoja jela pod šiframa proslijedili na ocjenjivanje “sedmorici veličanstvenih” iz ocjenjivačkog suda, a to su Renato Kraljev, Ivan Matacin, Petar Pera, Svetko Perković, Davor Vidaković, Tamara Šoletić i Edo Majić. Svi, natjecatelji i sudionici izleta na Ugljanu, napeto su iščekivali rezultate. Nakon tri sata kuhanja i više od pola sata ocjenjivanja trebalo se suočiti s realnošću. Tko su pobjednici?
Počinjemo od trećeg mista, javio se talentirani voditelj Ante Župan. A treće misto pripalo je ekipi Preko-Zmorac na čelu sa sveučilišnim profesorom Robertom Bacaljom. Drugo mjesto pripalo je Trotter d.o.o. sa vlajom Nikolom Katalinićem i vlaškim bodulom iz Ždrelca na Pašmanu Goranom Marinovićem.

Strah je vrag
Neće valjda Istrijani i ode pobijediti, dobacio je netko iz mnoštva okupljenih na rivi u Mulinama. “Strah” se pokazao opravdanim.
Prvo mjesto stvarno je pripalo ekipi Istrijana iz Buja i Krasice.
– Nismo mogli virovati, rekao je Serđo Červar, voditelj pobjedničke ekipe. Žgvacet je ionako više primorsko, istarsko jelo, negoli zadarsko i bodulsko. Da se kuhao Iški lopiž naši bi sigurno pobijedili, prokomentirao je kapetan Slavko Bačić.
Tko hoće uvik nađe razloga za slavlje, bio pobjednik ili ne, a slavlja i pisme nije nedostajalo ni na rivi u Mulinama, kao ni na Barba Ivi, kojim se vesela družina vraćala u Zadar. Zaključak: Žgvacet bi mogao postati i turistički proizvod ako se nastavi i još bolje osmisli!

Žgvacet 2016

Natjecatelji  

Društvo maslinara Bar – Crna Gora,
Istrijani – Udruga maslinara Krasica
Udruga maslinara Paičuša – Omiš
Vuksan i agronovinari
Trotter d.o.o Južni London – England
HTUŠ Zadar,  
Restoran Roko – Zadar
Lukoran – Ugljan
Zmorac – Preko
Gušticiri – Zadar

Ocjenjivački sud

Renato Kraljev,
Ivan Matacin,  
Petar Pera
Svetko Perković
Davor Vidaković
Tamara Šoletić
Edo Majić

Pobjednici

ŽGVACET 2016

1. Istrijani
2. Trotter d.o.o
3. Preko-Zmorac