Edukacija za školarce: Maslinovo ulje od masline do stola

Edukacija za školarce: Maslinovo ulje od masline do stola

PREKO –  Četvrnaesto izdanje Festivala znanosti, ove godine pod imenom „Znanost i umjetnost”, održano je od 18. do 23. travnja ove godine u 19 gradova diljem Hrvatske. Ove godine obilježava se 160 godina od rođenja Nikole Tesle, 100 godina opće teorije relativnosti Alberta Einsteina i 400 godina od smrti Williama Shakesperea, stoga kaže se poruci Organizacijskog odbora – prihvatite izazov, iskoraknite  i  unaprijedite svoje uvide, promijenite sebe, promijenite svijet-nabolje!U sklopu festivala održana su brojna popularno- znanstvena predavanja i radionice. U Osnovnoj školi „Valentin Klarin“ u Preku Šime Marcelić, asistent sa Sveučiišta u Zadru Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu održao je predavanje, radionicu i prezentaciju „Maslinovo ulje od masline do stola“.  Skup je pozdravio ravnatelj OŠ Valentin Klarin Kristijan Smud, zahvalio se Organizacijskom odboru festivala „Znanost i umjetnost“ na uvrštenju škole u program festivala i predavaču  na nadasve zanimljivoj temi.Tema predavanje o karakteristikama maslinovog ulja, njegovom učinku na ljudsko zdravlja koje se postiže konzumacijom,  o vrstama maslina, načinu uzgoja, preradi zrna masline naglašeno na  stariji i noviji način popraćeno je videoprojekcijom.  U sklopu predavanja održana je  s radionica o kušanju više uzoraka ulja, te način prepoznavanja  kvalitetnog maslinovo ulje za konzumaciju  u kućanstvima.Učenicima osmih razreda i nastavnicima koji nazočili predavanju  podjeljeni su konzumne čašice, te su tijekom radionice imali degustaciju više uzoraka ulja, s napomenama, koje je ulje dobro za konzumaciju, a koje je umanjenih kvalitativnih osobina.  Tijekom predavanja učenike i nastavnike zanimalo je kako prepoznati koje je ulje dobro za konzumaciju, i koja vrsta masline je dobra za uzgoj za preradu ili za konzumaciju zrna masline. Na kraju učenici i nastavnici  pljeskom su se zahvalili na zanimljivom i kvalitetnom predavanju.
Tekst i fotografije:
Jasna Marcelić