Obilježavanje Dana planeta Zemlje

Obilježavanje Dana planeta Zemlje

PREKO – Kao i svake godine, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Dom na žalu prigodnim programima bit će obilježen Dan planeta Zemlje.

– Središnje događanje bit će u petak, 22. travnja, u 17.30 u središtu Preka, ispred Konzuma, gdje će nastupiti Plesna udruga Tim iz Preka i Leptirice iz Sutomiišćice, djeca iz Dječjeg vrtića Lastavica, učenici OŠ Valentina Klarina, dječja  klapa, polaznici Glazbene škole Blagoja Berse i Škole slikanja  Mala sirena. Tema je, naravno, ekologija i zaštita okoliša, na što će svaka grupa sudionika u programu upozoriti svojom točkom. Vidjet ćemo tako mimohod najmlađih s porukama o zaštiti okoliša, oslikavat će se lancuni i raditi edukativni plakati, a osnovci će prirediti ekološku modnu reviju, najavljuje Mladenka Mašina, ravnateljica POU Dom na žalu.

Sljedećeg dana, u subotu, 23. travnja u 19 sati, u organizaciji Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru i Udruge senzorskih  analitičara maslinova ulja Olea u Zadru, u Domu na žalu predavanje na temu  „ Štetnici i bolesti masline“ održat će mag. ing. agr. Šime Marcelić. Bit će riječi o tri načina uzdržavanja maslinika – integriranom, ekološkom i konvencionalnom – najvažnijim štetnim kukcima, maslinovoj muhi, moljcu i svrdlašu,  te najvažnijoj gljivičnoj bolesti paunovom oku, s  posebnim osvrtom na njihovu biologiju, praćenje i suzbijanje.

– U mjesecu posvećenom ekologiji imat ćemo još jedno događanje posvećeno maslinama i maslinarstvu koje organiziraju POU Dom na žalu, Sveučilište u Zadru, Srednja poljoprivredna škola  Stanka Ožanića iz Zadra,  Agronomski fakultet iz Zagreba, Savjetodavna služba za poljoprivredu Zadarske županije te Poljoprivredna zadruga Drobnica iz Preka. Riječ je o Pikniku u ekološkom masliniku PZ Drobnica u polju u podnožju Tvrđave sv. Mihovila gdje ćemo demonstrirati cijepljenje novih sorti maslina, očistiti maslinik i posaditi aromatično bilje.   organizira u ekološkom masliniku „ Piknik  uz demonstraciju cijepljenja novih sorti  maslina“, te  proljetno čišćenje ekološkog maslinika i sadnju biljaka. Okupit ćemo se 28. travnja u Domu na žalu u 12 sati, na predavanju stručnjaka Savjetodavne službe za poljoprivredu, a prezentacija cijepljenja na ekološkim maslinama, čišćenje i dotjerivanje  bit će od 14 do 16 sati, kaže Mašina te i na ovo događanje poziva ne samo maslinare nego i Prečane željne boravka u prirodi.

Napominje i da su se ove godine u obilježavanje Dana planeta Zemlje uključile odbojkašice iz Preka i članice Relaxa iz Zadra, koje će u nedjelju, 24. travnja u 18 sati, u sportskoj dvorani OŠ Valentina Klarina u Preku odigrati revijalnu odbojkašku utakmicu.