Filmska pismenost za školarce u Preku i zadarskom Kazalištu lutaka

Filmska pismenost za školarce u Preku i zadarskom Kazalištu lutaka

PREKO/ZADAR – U utorak počinju prve aktivnosti programa Sedmi kontinent „Filmska pismenost za osnovne škole Zadarske županije” udruge Djeca susreću umjetnost.

Program financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Zadarska županija a realizira se u suradnji s Filmskim uredom Zadar. U utorak, 5. travnja 2016. godine djeca će  pratiti zanimljive programe koji će biti organizirani u Kazalištu lutaka Zadar te u Domu na žalu Preko.

Ove godine više od 2 000 učenika iz šest osnovnih škola Zadarske županije sudjelovat će u filmsko-obrazovnom programu Udruge Djeca susreću umjetnost koji se u Zadarskoj županiji provodi već treću godinu. Škole koje su se uključile u program Filmske pismenosti su: Osnovna škola Valentin Klarin Preko, Osnovna škola Vladimir Nazor Neviđane, Osnovna škola Stjepana Radića Bibinje, Osnovna škola Obrovac, Osnovna škola Benkovac i Osnovna škola Zemunik.

Djeca će moći uživati u odličnom filmskom programu kojeg čine četiri filmska naslova iz Francuske, SAD-a, Latvije i Irana s ciljem da od najranije dobi upoznaju ljepote i vrijednosti filmske umjetnosti.

Uz poučne i zabavne filmove djeci Zadarske županije će se predstaviti i renomirani gosti koji će im približiti nastajanje filma, te pomoći u osvrtu i analizi filma. U filmskom programu između ostalih gostuju filmska snimateljica Bojana Burnać, filmska kritičarka Višnja Vukašinović, mladi producenti Vanja Jambrović i Tibor Keser.

Filmski program namijenjen djeci osnovnih škola i vrtića temeljen je na Nastavnom planu i programu za osnovne škole, podržava učitelje i nastavnike u provedbi satova medijske kulture te promiče filmsku pismenost djece i mladih. Program provodi zagrebačka udruga Djeca susreću umjetnost i u njemu godišnje sudjeluje više od 10.000 učenika u Zagrebu, Rovinju, Velikoj Gorici, Vodicama, Daruvaru i Novskoj. Do sada je 45 000 učenika imalo prilike pogledati izabrane filmske naslove prilagođene njihovoj dobi, održano je više od 200 filmskih projekcija, a posebnost programa je edukativni dio koji slijedi nakon gledanja filma.

Raspored projekcija 5. travnja 2016.:
(program se paralelno provodi na dvije lokacije)

POU Dom na žalu Preko:
• 8:30 – 10:35 sati projekcija filma “Djeca raja” i analiza filma s filmskom kritičarkom Višnjom Vukašinović
• 10:45 – 11:55 sati projekcija filma “Crveni balon” i analiza filma s profesorom Ivanom Pavlovićem
• 12:15 – 14:05 sati projekcija filma “Ovisnik o Internetu” i analiza filma s producentom Tiborom Keserom
• 14:25 – 16:20 sati projekcija filma “Mama, volim te” i analiza filma s filmskom snimateljicom Bojanom Burnać

Kazalište lutaka Zadar
• 9:05 – 11:00 sati projekcija filma “Mama, volim te” i analiza filma s filmskom snimateljicom Bojanom Burnać
• 11:20 – 12:30 sati projekcija filma “Crveni balon” i analiza filma s profesoricom Snježanom Gabelić i koautoricom obrazovnih materijala
• 12:50 – 14:40 sati projekcija filma “Ovisnik o Internetu” i analiza filma s producenticom Vanjom Jambrović
• 15:00 – 17:05 sati projekcija filma “Djeca raja” i analiza filma s filmskom kritičarkom Višnjom Vukašinović