Sanacija odlagališta Triluke u Tkonu

Sanacija odlagališta Triluke u Tkonu

PREKO/TKON – Tri godine od zatvaranja i dvije od potpisivanja ugovora s Fondom za zaštitu okoliša, ovaj tjedan započela je sanacija deponija Triluke u Tkonu. 

U sljedeća tri mjeseca radnici  Sirovina d.o.o.  Zadar zbrinut će oko 3000 tona komunalnog otpada koji se 40-ak godina odlagao na južnoj strani otoka. Ubuduće će se otpad od građevinskog materijala, šuta, odvoziti u Kamenolom u Kraju, a krupni otpad će se svaka dva mjeseca prikupljati i odvoziti u reciklažna dvorišta u Biogradu.

– Sanacija odlagališta Triluke stajat će 1,200.000 kuna, s tim da Fond participira sa 75 posto novca, a Općina Tkon uložit će 25 posto, odnosno oko 600.000 kuna. Prostor deponija Triluke, ekološke bombe koja je na samo dva kilometra od središta mjesta prijetila domaćim stanovnicima i turistima, nakon sanacije i uređenja prenamijenit će se za potrebe turizma i bit će povezan s budućom istoimenom ribarskom lukom, kaže Goran Mušćet, načelnik Općine Tkon, kojoj je partner u projektu Javna komunalna ustanova Prvenj.
Sve to, ističe, neće se dogoditi preko noći jer će biti potrebno neko vrijeme da se cijeli prostor očisti i „oporavi“ od dugotrajnog odlaganja otpada, ali općina je već napravila projekt i u budućnosti bi na mjestu bivšeg deponija trebao biti vidikovac s primjerenom turističkom ponudom.