OŠ Valentina Klarina domaćin međužupanijske smotre GLOBE škola

OŠ Valentina Klarina domaćin međužupanijske smotre GLOBE škola

PREKO – Osnovna škola Valentina Klarina 30. ožujka bila je domaćin 12. međužupanijske smotre GLOBE škola na kojoj je sudjelovalo 11 osnovnih i srednjih škola, 33 učenika i 17 mentora, od Korčule do Zadra.

Program GLOBE predviđa redovita i kontinuirana učenička mjerenja i opažanja u neposrednom okolišu škole. Mjerenja i opažanja obavljaju se na područjima atmosfere, vode, tla i pokrova, a rezultati istraživanja međusobno se upotpunjuju i povezuju, čime se ostvaruje program cjelovitog praćenja stanja okoliša. Nakon 15 godina provedbe, u Hrvatskoj je u Program GLOBE uključena 141 škola, što nas je svrstalo u svjetski vrh.

Domaćini su goste dočekali prigodnim programom kojim su predstavili školu i svoj otok, a smotru je otvorila Diana Garešić, glavna koordinatorica GLOBE programa za Hrvatsku, koja je sudionicima europskog izazova unosa podataka na GLOBE server dodijelila europske certifikate. A njih su zaslužili Ekonomsko-birotehnička škola iz Zadra, OŠ Josipa Pupačića iz Omiša, OŠ Kraljice Jelene iz Solina, OŠ Šime Budinića iz Zadra i domaćini, OŠ Valentina Klarina iz Preka, čiji učenici sa svojom voditeljicom Jasminkom Dubravica već punih deset godina vrijedno proučavaju okoliš te svakodnevno šalju podatke na GLOBE server.

Natjecateljski dio sastojao se od predstavljanja učeničkih projekata i orijentacijskoga trčanja. Svi učenici bili su uspješni, ali prva tri mjesta zauzele su OŠ Josipa Pupačića iz Omiša, zadarska Ekonomsko-birotehnička škola te OŠ Šime Budinića iz Zadra. 

Organizatori zahvaljuju sponzorima: Cromarisu iz Kali, Soniku iz Zadra, Školskoj knjizi i  Profil Klett iz Zagreba, Maraski iz Zadra, Babić d.o.o. iz Splita, T.O. Nada iz Preka te TZO Preko.
 
Napisala Linda Bilan, prof.