Brodska linija Preko – Zadar u prekidu zbog olujne bure

Brodska linija Preko – Zadar u prekidu zbog olujne bure

PREKO – Zbog olujne bure, od jutros je duž obale u prekidu 12 trajektnih, brodskih i brzobrodskih linija. Na zadarskom području ne plove brod na liniji Zadar – Preko, katamaran Zadar – Iž – Rava i trajekt koji povezuje Zadar – Ist – Olib – Silbu – Premudu, izvijestili su iz Jadrolinje.

Kako doznajemo iz glasnogovorničkog ureda državnog brodara, od sljedećeg mjeseca novi član Jadrolinijine flote bit će katamaran sagrađen u najmodernijoj karbon-sendvič konstrukciji 2011. godine u Norveškoj. Ugovor o kupoprodaji potpisan je s norveškim brodarom Fjord1 AS.

Kapacitet katamarana je 295 osoba i visokog je standarda uređenja. Dug je 38,50, a širok 10,20 metara, s maksimalnom brzinom od 33 čvora. Vrijednost katamarana je više od 35 milijuna kuna, a uplov u hrvatske vode predviđen je za svibanj tako da će već ove sezone prevoziti Jadrolinijine putnike na neke od njihovih omiljenih destinacija. Hoće li ploviti na zadarskom području, iz Jadrolinije nisu potvrdili, ali neslužbeno doznajemo da će katamaran vjerojatno povezivati s kopnom jedan od srednjodalmatinskih otoka.

Prema riječima Alana Klanca, predsjednika Uprave Jadrolinije, kupnja ovog katamarana pridonijet će stvaranju snažnije Jadrolinije, a to znači “konkurentnost državnog brodara u koncesijskim natječajima, efikasnije povezivanje na postojećim katamaranskim linijama, a putnicima udobnije putovanje i viša razina usluge”.