Radionice o maslinama i maslinarstvu otoka Rave u Novom Marofu

Radionice o maslinama i maslinarstvu otoka Rave u Novom Marofu

PREKO/RAVA – U sklopu projekta „Upoznaj i kušaj maslinovo ulje na pravi način – upoznavanje djece s obilježjima, kvalitetama i zdravstvenim koristima maslinovog ulja kroz metodu organoleptičkog/senzoričkog ocjenjivanja“, Udruga za održivi razvoj otoka Rave prošli je tjedan u Novom Marofu održala dvije kreativne i edukativne radionice.

– Učenike OŠ Novi Marof – područne škole Mađarevo upoznali smo s geografskim položajem Rave i dijelom poljoprivrede koji se bavi uzgojem i preradom maslina u maslinovo ulje. Održali smo video-prezentaciju te prikazali postupak proizvodnje i dobivanje ulja uz upoznavanje s hrvatskim  sortama maslina i zdravstvenim prednostima korištenja maslinova ulja., ispričao nam je po povratku iz Novog Marofa Mladen Varenina, nagrađivani maslinar, koordinator programa Udruge za održivi razvoj otoka Rave i  upravitelj Poljoprivredne zadruge Kantarača. 

Druga radionica održala se u Društvu Naša djeca Novi Marof, gdje su se najmlađi upoznali s ljekovitim svojstvima maslinova ulja, kušali čaj od maslinova lišća i kadulje, izrađivali uskrsne čestitke s maslinovim lišćem, oslikali maslinu, a na grane lijepili prave maslinove listove s otoka Rave.