Pašmanu zvjezdica Michelinova zelenog vodiča

Pašmanu zvjezdica Michelinova zelenog vodiča

PREKO/PAŠMAN – Otok Pašman i gotički drveni križ iz 15. stoljeća u Benediktinskom samostanu na Ćokovcu dobili su u Michelinovu zelenom vodiču za 2016. godinu jednu zvjezdicu. Vijest koju su Pašmanci  iščekivali od početka ove godine javila je Ana Matulić, koja je trenutačno u Parizu na naprednom tečaju izrade prirodne kozmetike.

– Pašman je opisan kao otok poznat po maslinovu ulju, istaknuta je ponuda apartmana uz preporuku da je riječ o „autentičnoj destinaciji za miran, obiteljski odmor“. Spominje se i južna strana otoka kao mjesto idealno za robinzonski turizam, a za naš OPG napisali su da je prepoznatljiv po hrani i kozmetici na bazi maslinova ulja. Zvjezdicu je dobilo i raspelo iz 15. stoljeća u samostanu na Ćokovcu, a u vodiču je nazvano Tkonsko raspelo, ispričala nam je Ana, koja je sa svojim suprugom Krstom prošlo ljeto ugostila i vodila po Pašmanu Michelinova „inspektora“ Denisa Montagnona.

Priča je počela prošle godine u Vannesu, u Bretanji, gdje su na Europskom festivalu mora predstavljali svoj otok, i zahvaljujući uredu Hrvatske turističke zajednice u Parizu upoznali Denisa Montagnona iz Michelina. Nakon što je vidio propagandne materijale Pašmana, pozvali su ga na otok. Za svog redovitog obilaska Hrvatske i pisanja novih recenzija u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji, u kolovozu je posjetio Pašman i obišao Bokolj, Franjevački samostan u Kraju, Ćokovac… Iako se boji jedrenja, pristao je na plovidbu u gajeti „Mala Matulića“ kojoj su Francuzi posvetili poštansku marku. 

Podsjetimo, uz Pašman, u Michelinov zeleni vodič, koji je dosad objavio recenzije i vodiče za destinacije u 85 zemalja svijeta, prije nekoliko godina uvrštena je i Tvrđava sv. Mihovila u Preku sa dvije zvjezdice.