Općina Preko: Kreću tri EU projekta vrijedna više od 2 milijuna kuna

Općina Preko: Kreću tri EU projekta vrijedna više od 2 milijuna kuna

PREKO – U Općini Preko u posljednjih nekoliko dana zaprimili su dvije pozitivne informacije s natječaja na koje su se prijavljivali. Od dva natječaja vezana uz projekte koji se financiraju sredstvima iz EU fondova odobreno im je više od 230 tisuća kuna, a napokon kreće realizacija projekta ‘Aglomeracija Preko, Kali, Otok Ugljan’ vrijednog oko 2 milijuna kuna…

Najprije je općinska komunalna tvrtka Otok Ugljan d.o.o. putem javnog poziva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za ‘sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini’ dobila 178 290 kuna za sufinanciranje projekta ‘Aglomeracija Preko, Kali, Otok Ugljan’, da bi prije nekoliko dana iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi stigla obavijest o prihvaćanju financiranja Razvojne strategije Općine Preko u iznosu od 55 200 kuna, putem mjere 7.1. Europskog fonda za ruralni razvoj.

Zadovoljni smo što se naš mukotrpan rad na projektima napokon počeo vrednovati. Za projekt ‘Aglomeracija Preko, Kali, Otok Ugljan’, koji je procijenjen na 1,98 milijuna kuna, prethodno smo dobili sufinanciranje od 85 posto (1,67 milijuna kuna) iz sredstava Kohezijskih fondova EU, dok smo mi trebali financirati preostalih 15 posto vrijednosti projekta. No, kako smo sada od MRRFEU-a dobili još oko 180 tisuća kuna za sufinanciranje projekta, to znači da partneri na ovom projektu – općine Preko i Kali te Komunalna tvrtka Otok Ugljan zajedno trebaju uložiti svega preostalih 120 tisuća kuna, što je nekih 6 posto od ukupne vrijednosti projekta, istaknuo je voditelj Odsjeka za EU fondove u Općini Preko Ante Župan.

To su prva bespovratna sredstva iz europskih fondova koja će za provedbu investicijskih projekata za pripremu projektne dokumentacije sustava javne mreže odvodnje dobiti općinsko komunalno poduzeće Otok Ugljan, čiji su partneri u ovom projektu općine Preko i Kali. Nedavno je dovršen i postupak javne nabave za taj projekt te je kriterijem ekonomski najpovoljnije ponude odabrana ponuda Zajednica ponuditelja u kojoj su tvrtke Via Factum iz Biograda, Hidroprojekt-Ing projektiranja i Institut IGH iz Zagreba te SL Consult iz Ljubljane.

Projekt ‘Aglomeracija Preko, Kali, Otok Ugljan’ napokon kreće u realizaciju. Radi se o projektnoj dokumentaciji za dosad neizgrađene faze kanalizacijske mreže na područjima općina Preko i Kali. Europska sredstva nam jako puno znače jer time širimo mrežu odvodnje i broj potrošača, a svakako je to od vitalnog značenja i za te dvije općine u kojima bi u budućnosti na mrežu odvodnje trebala biti spojena sva domaćinstva i poslovni subjekti. Ovim sredstvima bit će pokriveni i troškovi stručnog nadzora na izgradnji svih dijelova projekta, rekao je zamjenik direktora tvrtke “Otok Ugljan” Mladen Lucin.

Nakon pozitivnih vijesti iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju svjetlo dana uskoro bi trebala ugledati i razvojna strategija Općine Preko.

To je jedan od temeljnih dokumenata koji će odrediti ključne smjerove razvoja naše općine u razdoblju do 2020. godine. Mi smo odradili potrebne predradnje za izradu strategije, a konačnu verziju dakako mora ‘blagosloviti’ Općinsko vijeće. Naš Odsjek za EU fondove pripremio je bazu projekata koje planiramo kandidirati na aktualne i buduće natječaje te se nadam da ćemo općinsku infrastrukturu uvelike unaprijediti novcem iz EU fondova. Naravno, jedan od glavnih projekata bit će obnova tvrđave sv. Mihovila koja je zasigurno jedan od najatraktivnijih kulturno-turističkih znamenitosti Zadarske županije. Veseli me da smo na projektu ‘Aglomeracija Preko, Kali, Otok Ugljan’ odlično surađivali sa susjednom općinom Kali i to je pokazatelj da zajedničkim snagama možemo doći do važnih projekata, zaključio je načelnik Općine Preko Karlo Novoselić.