Otočni sabor: Ostajemo li bez vode, prijevoza i poticaja za gospodarstvo?

Otočni sabor: Ostajemo li bez vode, prijevoza i poticaja za gospodarstvo?

PREKO – Otočni sabor – udruga za razvitak hrvatskih otoka osvrnuo se na Nacrt prijedloga državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu s prijedlogom projekcija za 2017. i 2018. godinu. Priopćenje, koje potpisuje Vijeće Otočnog sabora, prenosimo u cijelosti:

Predstavljeni proračun ne ide na ruku otočanima i nije u skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta od 4. veljače 2016. o posebnoj situaciji otoka. Ponovno pozivamo Vladu Republike Hrvatske na ozbiljno shvaćanje vrijednosti svojih otoka. 

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU pod stavkom za subvenciju vode na otocima krije se, nažalost, loša vijest. Naime, subvencije su smanjene za 2,000.000 kuna te je za ovu godinu osigurano 10.000.000 kuna. Također su smanjeni poticaji za otočno gospodarstvo i razvoj otoka. Za izradu projektne i programske dokumentacije za razvoj otoka i priobalja sredstva su smanjena za 40 posto.

Nažalost, u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture također smanjenje: pod stavkom subvencija za redovite putničke i brzobrodske linije je za 2016 godinu predviđeno 270.000.000 kuna, za razliku od prijašnjih 309.700.000 kuna. To se može protumačiti na samo jedan način, a to je redukcija – ukidanje linija, što trajektnih, što brodskih i brzobrodskih. Po predloženom proračunu, otočanima se definitivno ne piše dobro.

Smanjenjem glavnih otočnih subvencija koje otočanima život znače – voda, prijevoz i poticaji za gospodarstvo – nažalost, utjecat će na još lošiji standard otočana i otočnog gospodarstva. Trebamo li očekivati smanjenje broja trajektnih, brodskih i brzobrodskih linija? Trebamo li očekivati i nestašicu vode, tj. probleme oko vodoopskrbe otoka koji se opskrbljuju vodonoscima i auto-cisternama? Sve su to pitanja na koja mora odgovoriti Sabor Republike Hrvatske u raspravi i prije glasanja za predloženi proračun Republike Hrvatske za 2016. godinu.

Otočanima ne treba olakšati život, otočanima treba jednakost šansi, mogućnost da svoj život na otoku razvijaju kao i stanovnici na kopnu. Život na otoku, rođenjem ili odabirom, ne smije biti prepreka razvoju težnji koje ima suvremeni čovjek.
 
Vijeće Otočnog sabora