Studenti sa 11 hrvatskih otoka u Europskom parlamentu u Strasbourgu

Studenti sa 11 hrvatskih otoka u Europskom parlamentu u Strasbourgu

PREKO – Nakon učenika i ribara, život na otocima u središtu Europske unije predstavit će ovaj tjedan studenti sa 11 hrvatskih otoka.

Na poziv eurozastupnika Tonina Picule, potpredsjednika Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja, 30-ak mladih otočana, studenata, predstavnika četiriju  priobalnih županija, boravit će od 8. do 11. ožujka u posjetu Europskom parlamentu u Strasbourgu. Studenti iz Preka, Tkona, Neviđana, Rave, Jelse, Zlarina, Grohota i Rogača sa Šolte, Babinog Polja s Mljeta, Vele Luke, Prvić Šepurine, Supetra, Cresa, Vrboske, Pučišća, Korčule te Splita i Solina bit će sudionici konferencije “Otoci i kohezijska politika” koja će se održati 10. ožujka u Europskom parlamentu u Strasbourgu. 

Općinu Preko predstavljat će Marija Olivari, studentica pete godine prava na Sveučilištu u Splitu, koja upravo sluša kolegij Međunarodnog prava i iznimno se raduje što će imati priliku upoznati europsku izvršnu vlast i administraciju. Općinu Tkon predstavljat će Anđelo Palaškov, student ekonomije, a Općinu Pašman studentica dizajna Magdalena Smoljan.

Prema riječima zastupnika Picule, cilj je puta pružiti mladima s otoka priliku da iznesu svoje ideje i razmišljanja, kao i da se međusobno umreže te upoznaju sa zakonodavnom procedurom Europskog parlamenta i radom Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja. Studenti će uživo pratiti konferenciju “Otoci i kohezijska politika” koja će se održati 10. ožujka u Europskom parlamentu u Strasbourgu. 

Podsjetimo, u organizaciji Ureda zastupnika Tonina Picule 2013. godine u posjetu Europskom parlamentu bili su učenici s Prvića, Iža i Silbe kako bi upozorili na depopulaciju otoka zbog zatvaranja područnih osnovnih škola.  Godinu dana kasnije, ribari i ribarice s Ugljana, Pašmana i Dugog otoka u Europskom parlamentu u Bruxellesu upoznali su se s radom Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja, a lani je u Dubrovniku organizirana konferencija i radionica “Strategije održivog razvoja otoka i priobalnog područja” kako bi se građani i poduzetnici informirali o apliciranju za sredstva iz EU fondova.  

 
Fotografija Parlement Européen – Strasbourg/Facebook