Ministarstvo turizma u Zadarskoj županiji podržalo samo uređenje plaže u Ugriniću

Ministarstvo turizma u Zadarskoj županiji podržalo samo uređenje plaže u Ugriniću

PREKO/PAŠMAN/TKON – Među 34 projekta koja će u ovoj godini sa bespovratnih 17 milijuna kuna sufinancirati Ministarstvo turizma temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture, samo je jedan iz Zadarske županije. 

Odlukom koju je posljednjeg dana veljače potpisao ministar turizma Anton Kliman, Općina Tkon za uređenje plaže u Ugriniću dobit će 700.000 kuna, a ostalih 29 projekata iz Zadarske županije prijavljenih na natječaj raspisan prošle jeseni morat će pričekati ili novi natječaj ili će lokalne zajednice izvore financiranja pronaći negdje drugdje.

Kako su priopćili iz kabineta ministra Klimana, odluka o dodjeli novca za centre za posjetitelje donijet će se naknadno, po usvajanju državnog proračuna, odnosno kada se u cijelosti osiguraju potrebna sredstva. Ministarstvo sufinancira do 80 posto opravdanih,  odnosno prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta, a najveći pojedinačni iznos pomoći od milijun kuna dobio je Šibenik za uređenje plaže Rezalište koja bi trebala biti otvorena ovoga ljeta.

Iz Zadarske županije na javni poziv prijavljeni su projekti iz Grada Zadra, Obrovca, Paga, općina Novigrad, Tkon, Posedarje, Donji Zemunik, Preko, Pakoštane, Kali, Pašman, Ražanac, Bibinje, Vrsi i Starigrad te Javna ustanova Nacionalni park Paklenica. 

Goran Mušćet, načelnik Općine Tkon, ne krije zadovoljstvo što je njihov projekt dobio bespovratni novac za uređenje plaže u Ugriniću. Istodobno, žali što ostale lokalne zajednice nisu prošle na natječaju, osobito otočne, koje se i inače sporije razvijaju od mjesta i gradova na kopnu.

– Naravno da smo zadovoljni, iako su ukupni troškovi, prema projektu splitskog Arhinga, oko 1,7 milijuna kuna. Budući da smo mala općina i da iz proračuna ne možemo izdvojiti milijun kuna, odlučili smo ove godine napraviti prvu fazu radova, za koju će općina izdvojiti dodatnih 300.000 kuna, a sljedeće godine ponovno se javiti na natječaj kako bismo dovršili započeti projekt, objašnjava Mušćet.

S ukupno milijun kuna, 700.000 bespovratnih i 300.000 općinskih, do 15. lipnja poravnat će se oko 100 metara obale, nasuti oblucima, podići dvije đige na zapadu prema Zmorcu i istoku, postaviti tuševi na kamenom postolju i drvene ležaljke. Planirani objekt sa sanitarnim čvorom gradit će se u drugoj fazi, vjerojatno sljedeće godine. Mušćet ističe da se plaža neće davati u koncesiju, odnosno neće se naplaćivati ulaz. 

U susjednoj Općini Pašman na natječaj Ministarstva turizma prijavili su projekt uređenja plaže Matlovac u Ždrelcu. Načelnik Andro Magić pojašnjava da su tražili 700.000 kuna za projektnu dokumentaciju jer je cijela priča tek u pripremnoj fazi. Žao im je što ove godine nisu prošli na natječaju, ali neće odustati, javit će se ponovno na neki od natječaja ili u Ministarstvu turizma ili Ministarstvu regionalnog razvoja, kaže.

U Općini Preko, koja je aplicirala dva projekta, Avantura otok – cikloturizam i Turističko-informativni centar sv. Mihovil, razočarani su odlukom koju je potpisao ministar Kliman.

– Mi smo poslali dobro pripremljene projekte i žao nam je što ih Ministarstvo turizma nije prepoznalo. Ovaj natječaj je ocjenjivalo povjerenstvo bivšeg ministra Darka Lorencina i, nažalost, opet se pokazalo da, kao i cijela bivša Vlada, nisu imali jednakog sluha za sve dijelove Hrvatske. Dovoljno je spomenuti kako je Istarska županija na ovom natječaju dobila devet, a Zadarska samo jedan projekt. Nadam se da će novi ministar turizma zajedno sa svojim suradnicima paziti na ravnomjerniju regionalnu zastupljenost kod financiranja projekata, rekao je Ante Župan, voditelj Odsjeka za EU fondove i razvoj u Općini Preko. 

Mladen Lucin, autor jednog projekata koje je odbilo sufinancirati Ministarstvo turizma, ne krije ogorčenje i pita jesu li svi u Zadarskoj županiji nesposobnjakovići.

– Unatrag zadnje četiri godine nismo dobili gotovo nijedan projekt koji financiraju ministarstva iz fondova za razvoj. Posebno sam ogorčen jer se favorizirala jedna regija, koja je ionako infrastrukturno najrazvijenija, a zapostavlja se najranjivije tkivo u RH, a to su otoci, smatra Lucin, autor jednog od projekata koji je odbilo financirati Ministarstvo turizma.