Popunjena sva mjesta na Škrapingu

Popunjena sva mjesta na Škrapingu

TKON/PREKO – Mjesta na 11. izdanju Škrapinga više nema. Prijavljeno je maksimalnih 1200 natjecatelja iz čak deset zemalja. Škraping se ove godine održava u subotu 5. ožujka.

Mjesta za najveću međunarodnu trekking utrku u Hrvatskoj – Škraping Tkon otok Pašman 2016 više nema! Ispravno je prijavljeno maksimalnih 1200 natjecatelja iz 11 europskih država (Slovenija, Mađarska, Italija, Švicarska, Norveška, Makedonija, Slovačka…) te više nije moguće izvršiti online prijavu ni uplatu!

Škraping utrka će se održati u subotu, 5. ožujka 2016. godine u Tkonu na otoku Pašmanu dok će Škraping tjedan početi već u nedjelju 28. veljače 2016. godine eko-akcijom čišćenja staza i podmorja otoka Pašmana.

Za posjetitelje i natjecatelje u Škraping tjednu organizatori su pripremili kulturno i gastronomski bogat sadržaj od predavanja i izložbe brodoloma galije iz 16. stoljeća kod otočića Gnalića, radionica za djecu i predstave pa do tradicionalnog Sajma otočnih proizvoda s preko 50 izlagača sa skoro svih jadranskih otoka koji će ove godine ugostiti i nekoliko izlagača sa Sicilije sa svojim autohtonim proizvodima.

Dan poslije Škrapinga, u nedjelju 06. ožujka bit će održan Škrapić – mali Škraping za djecu u organizaciji DV „Ćok” iz Tkona na kojem će sudjelovati preko 200 malih Škrapera iz brojnih dječjih vrtića diljem Zadarske županije.
U subotu u 20 sati počinje svečani program proglašenja pobjednika koji će od 22 sata postati Škraping party uz Zaratino band i DJ Fideliusa uz službeno piće Škraping Pirates.

Organizirana izvanredna trajektna linija za Škraping

Prva trajektna linija na dan 05.03.2016. polazi iz Biograda u 06:00, te je posebno organizirana za Škrapere.

Ostale redovne trajektne linije na relaciji Biograd-Tkon-Biograd se mogu vidjeti na: http://goo.gl/aQLvkr za relaciju Zadar(Gaženica)-Preko-Zadar (Gaženica) na: http://goo.gl/9bdIyt
te za brodsku putničku relaciju Zadar (Poluotok)- Preko – Zadar (Polutotok) na: http://goo.gl/xyIVqo

50 izlagača na Sajmu otočnih proizvoda

Sedmi Sajam otočnih proizvoda održat će se u Tkonu na Mulu za vrijeme manifestacije Škraping Tkon-otok Pašman u subotu s početkom u 10 sati i u nedjelju s početkom u 8 sati.

Cilj organizacije Sajma je poticanje razvoja otočne proizvodnje, očuvanje otočne tradicije i autohtonosti te brendiranje proizvoda kroz prestižnu oznaku Hrvatski otočni proizvod kojeg je nositelj i Škraping od 2010. godine.

Na području Općine Tkon 14 proizvoda je označeno oznakom „Hrvatski otočni proizvod” od toga 2 nematerijalna proizvoda: manifestacija Škraping i Pučko crkveno pjevanje koje izvode Pučki pivači crkve sv. Tome Apostola. Na otoku Pašmanu je preko 30 proizvoda i suvenira označeno oznakom HOP (iz mjesta Tkon, Kraj, Pašman i Neviđane) te drugu godinu zaredom otok Pašman osvaja najviše oznaka HOP a koju dodijeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

Na Sajmu otočnih proizvoda nastupiti će preko 50 izlagača a među kojima je 32 izlagača koji su nositelji oznake „Hrvatski otočni proizvod” sa gotovo svih jadranskih otoka, te se ovaj Sajam ubraja u najveće Sajmove ovakve vrste u Hrvatskoj. Izlagači Sajma su i sponzori utrke Škraping, te će pobjednici utrke kao jednu od nagrada dobiti i autohtone, tradicionalne i eko proizvode.

Kao posebni gosti Sajma nastupiti će izlagači iz talijanske regije Molise-Moliški Hrvati sa svojim tradicionalnim proizvodima, Moliška Udruga „Jedna Musika”, Udruga „Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim”, Češko- Slovačka Udruga „Oko Jadrana”, PZ Masvin iz Polače, Opg Zvonimir Marin iz Drniša, Opg Raspović iz Zadra i brojni ostali gosti Sajma.