Ukida se energetski certfikat za privatne iznajmljivače u turizmu

Ukida se energetski certfikat za privatne iznajmljivače u turizmu

PREKO – Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, gostujući na HRT-u, najavio ukidanje “obveznog energetskog certificiranja apartmana i kuća za odmor za iznajmljivanje”. 

– Dobro smo proučili pravnu strukturu i problematiku, konzultirali smo se s Ministarstvom turizma, sa širokim spektrom stručnjaka i ja sam donio odluku – ukinut ćemo certificiranje apartmana. Moj stručni tim upravo radi na toj odluci. Kad bude gotova, ja ću je potpisati i s time smo riješili dileme oko tih certifikata, kazao je Kuščević.

Podsjetimo, obveza certificiranja za privatne iznajmljivače stupila je na snagu 1. siječnja ove godine. Međutim, Zajednica obiteljskog turizma Hrvatske gospodarske komore stalno je upozoravala na to da novi pravilnik nije utemeljen na europskim propisima i zakonima. Početkom veljače pozvali su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja da povuče obvezu pribavljanja energetskog certifikata za pružatelje turističkih usluga smještaja u domaćinstvu jer se, kazali su, radi o dodatnom parafiskalnom nametu koji opterećuje domaćinstva koja se bave turizmom. (R. I.)
 
Fotografija k-tim.hr