Na Dugom otoku će biti više srna i muflona nego stanovnika

Na Dugom otoku će biti više srna i muflona nego stanovnika

SALI/PREKO – Nadam se kako će Plan održivog turizma Parka prirode Telašćica i Dugog otoka biti dobra podloga za razvoj turizma na našem otoku te da se neće ostvariti crne slutnje kako će uskoro u nas živjeti više srna i muflona, nego stanovnika, kazao je načelnik Općine Sali Zoran Morović na predstavljanju toga plana, koji je izrađen kao dio međunarodnoga projekta pod nazivom Održive gospodarske aktivnosti u zaštićenim morskim područjima Sredozemlja, Sea Med.

Dio međunarodnoga projekta

Kao i u ostalih pet europskih i sjevernoafričkih mediteranskih zemalja, u izradu ovoga plana za Telašćicu i Dugi otok tijekom zadnje dvije godine bili su uključeni svi zainteresirani sudionici, od međunarodnih i nacionalnih stručnjaka do lokalnih dionika, čime su se pohvalili i ravnateljica ovog Parka prirode Nikolina Baković i Milena Šijan iz Udruge Sunce, koja je nositelj projekta za pet hrvatskih jadranskih zaštićenih područja, piše Zadarski list.

Iako je ovaj plan, koji je napisan na više od 100 stranica, donesen za razdoblje od pet godina, Vesna Petešić iz PP Telašćica kazala je kako se u tom razdoblju od njegove provedbe, ipak, ne može puno očekivati.

 – Očekujemo da se utvrdi inventar cjelokupnog sadržaja našeg Parka, potom da se uvide nedostaci u upravljanju destinacijom, da se podignu upravljački kapaciteti i da se stvore kvalitetni temelji – poručila je Petešić, koja je o planu kazala kako ima četiri specifična cilja s ukupno 42 aktivnosti, dok je njegova investicijska vrijednost teško dohvatljivih 58,61 milijun kuna.

Promicanje održivog ribolova

Dijelovi plana koji će “pojesti” najviše novca su izgradnja zavičajnog muzeja i Centra za posjetitelje, projekte koje će, kada se izrade, nominirati za EU fondove. Od ostalih stvari koje se moraju izgraditi, navedene su i posjetiteljske i biciklističke staze. Osim europskog novca, kao izvori financiranja spominju se i vlastiti izvori PP Telašćica, potom lokalna zajednica i nacionalni izvori.  

Treba reći kako su izrađivači plana posebno inzistirali da se on temelji na održivom turizmu, dakle onom koji je unaprijed planiran i kontroliran. Plan također uključuje i promicanje održivog ribolova na način da se reguliraju ribolovni alati, da se prostorno regulira ribolov, ali i morska zaštićena područja i zone trajno izuzete od ribolova.