Nova biciklistička karta Pašmana i 50 info-ploča

Nova biciklistička karta Pašmana i 50 info-ploča

PREKO/PAŠMAN – Zbog sve više turista koji otok istražuju na dva kotača, Općina Pašman izradila je detaljnu biciklističku kartu koja je ovih dana, u nakladi od 10.000 primjeraka, izašla iz tiska. Pratit će je i GPS aplikacija koja će se moći besplatno skinuti s Interneta. 

Na karti, u mjerilu 1:40.000, koja je malog formata, primjerenog vožnji na biciklu, nalaze se svi bitni i atraktivni sadržaji otoka, s naglaskom na područje pašmanske općine. Ucrtano je 57,7 kilometara biciklističkih staza koje se prostiru u nenaseljenom dijelu otoka, na južnoj strani, i uz more, uz naselja na sjeveroistoku. Riječ je o postojećim protupožarnim putovima i cestama koji su se dodatno uredile, prokrčile su se zapuštene staze, a uz more su označene postojeće lokalne ceste koje nisu toliko prometne. Uz uređene biciklističke putove i staze postavljena je signalizacija, više od 50 informativnih ploča, za što je iz općinskog proračuna izdvojeno 64.000 kuna bez PDV-a.

– Željeli smo rasteretiti i izbjeći središnju državnu cestu kroz otok jer se znalo dogoditi da velike grupe biciklista stvaraju prometne gužve, a na taj način riskira se sigurnost svih sudionika u prometu. U ponudi nam nedostaje organizirano iznajmljivanje bicikala, ali nadamo se da ćemo i to uskoro riješiti, kaže Krešimir Ćosić, zamjenik općinskog načelnika.

 Osim detaljne biciklističke karte, za sljedeću sezonu priprema se i nova četverojezična brošura u kojoj će biti obrađene prirodne i kulturne znamenitosti, a pratit će je i kratki film koji će se moći pogledati na mrežnim stranicama Općine Pašman i turističke zajednice. Novi tiskani promotivni materijali bit će dostupni i na turističkim sajmovima na kojima će TZ Zadarske županije, među ostalim mjestima predstaviti i Pašman.

Među planovima za nadolazeću turističku sezonu prvi ljudi općine ističu projekt uređenja četiriju otočnih špilja i pećina koje su dosad bile uglavnom poznate samo domaćem stanovništvu, a udaljene su 500-600 metara od makadamskih staza i putova.

– Na otoku Pašmanu ima 20-ak špilja i pećina, a mi smo odlučili urediti i označiti četiri najveće: Marinšćicu u Pašmanu, Bobića špilju u uvali Soline, Velu špilju u Neviđanima i jednu na području Mrljana, na lokalitetu Pod Šemičem. Projekt je to na kojemu već više od godinu dana radi Planinarsko društvo Paklenica, čiji su članovi istražili teren, snimila ga i napravili nacrte i planove ne samo kako da se dođe do špilja i pećina, nego i kako da se zaštite.  Budući da je riječ o velikim i atraktivnim špiljama, primjerice, Vela špilja u Neviđanima duga je više od 100 metara i duboka 33 metra, morat će se napraviti zaštitna vrata i ograde. Za taj projekt namjeravamo tražiti financijsku pomoć Ministarstva turizma i do početka predsezone urediti pristupne putove, pojašnjava Andro Magić, načelnik Općine.