Urod za pamćenje jedne od najstarijih ugljanskih maslina

Urod za pamćenje jedne od najstarijih ugljanskih maslina

MALI LUKORAN – S promjerom krošnje od gotovo 70 metara, promjerom debla od oko četiri metra i  visinom od najmanje osam metara, maslina obitelji Marina Sandalića jedna je od najstarijih na otoku Ugljanu, a posve sigurno najstarija u Malom Lukoranu. 

Prema procjeni dr. Đanija Benčića s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji je nekoliko puta maslinu promatrao i proučavao u sklopu projekta genetske identifikacije autohtonih sorata masline Zadarske županije, skupila je ta lukoranska starina više od 1000 godina. Bila je nekoliko puta tema stručnih radova studenata i profesora, snimali su je za specijalizirane televizijske emisije, a nerijetko u najvišu malolukoransku ulicu potegnu i turisti željni otočnih atrakcija. Ove će godine lukoranska oštrica, čini se, oboriti još jedan rekord.

– Svih ovih godina, a naša je obitelj kupila ovu zemlju 1958., oštrica se nije isticala bogatim urodom. U iznimno rodnim godinama, urod bi u prosjeku bio oko 150 kilograma, što je u usporedbi s maslinama koje obrađujemo u polju i njezinom bujnom krošnjom, vrlo loše. Ali ove je jeseni  nadmašila je sva naša očekivanja, govori Marino Sandalić, koji je sa suprugom Meri, kćerkom Mirnom, majkom Vankom i susjedima ovaj tjedan započeo berbu goleme masline.

U prvom danu ubrali su gotovo 300 kilograma, a berba će trajati još najmanje dva dana i očekuju da će urod sigurno premašiti pola tone. 

– Zbog visine, gustoće i opsega krošnje, maslinu je nemoguće obrati u cijelosti. Do plodova na vrhu nitko ne može doći i gore će sigurno ostati nekoliko kilograma. I ovo što uspijemo obrati ne bi bilo moguće bez prethodnog piljenja grana, napominje Sandalić, koji će ove godine, očekuje, obrati ukupno oko 1600 kilograma maslina.