Upoznajte sanjivi svijet ilustratora Marina Franića iz Lukorana

Upoznajte sanjivi svijet ilustratora Marina Franića iz Lukorana

LUKORAN – Na ovogodišnjem Interliberu, najvećem nacionalnom sajmu knjiga u Zagrebu, koji traje od 10. do 15. studenoga, među tisućama naslova koji se predstavljaju ljubiteljima lijepe riječi, na štandu zadarske izdavačke kuće Forum izložen je i Leksikon čije autorstvo potpisuje Tvornica mašte.

Riječ je o pionirskom izdavačkom pothvatu koji nas vraća u djetinjstvo i ranu mladost, kad su leksikoni i spomenari od ruke do ruke otkrivali najskrivenije tajne, prijatelje, ljubavi, simpatije, želje… Danas, kada su naši životi na društvenim mrežama postali virtualno javno dobro, povratak ukoričenog leksikona nije tek nostalgičan povratak u prošlost. Štoviše! Novi život i novo ruho udahnuo mu je  mladi ilustrator Marin Franić (Tvornica mašte/Blind artist) iz Lukorana, zadarskoj likovnoj publici poznat po izložbama “Sanjaj na 3, 4, sad…“ i “Tragovima Sherlocka Holmesa” (1 i 2). Sudjelovao je u mnogim umjetničkim projektima, a ove godine osvojio je nagradu za osmišljavanje slogana „Malen pod zvijezdama“ za Pula Film Festival.

Kaže da voli pisati priče za “one koji nikada neće do kraja odrasti”, na dijalektu i na standardnom književnom jeziku. Otkad zna za sebe piše i crta, „bojama stvara svoj svijet mašte“, a dio toga svijeta prenio je i na stranice bogato ilustriranog Leksikona koji je nedavno predstavljen i na sajmu knjiga u Frankfurtu.

– Zahvalan sam izdavačkoj kući Forum i direktorici Đurđici Šokota što su mi dali priliku i slobodu da crtam u svom stilu. Nadam se i nastavku suradnje jer su reakcije publike i tržišta jako dobre, kaže samouki crtač koji je svoj sanjivi svijet nazvao Tvornica mašte. Sve unutar te tvornice, dodaje,  komadići su onoga što ga okružuje.

– Prolaznici koje usput i slučajno sretnem i detalji koje volim… Puno čitam, volim bajkovite filmove, animirane filmove i stripove, Lewisa Carrolla i Tima Burtona, Petra Pana… I, naravno, glazbu koja je neizostavni dio mog života. Nadam se da će se pojedinci prepoznati u nekim od likova Tvornice mašte i da će im leksikoni izmamiti osmijeh i toplinu oko srca… Čini mi se da je to ipak najvažnije, ističe Marin koji, po vlastitu priznanju, ne namjerava odrasti do kraja… 

Nada se da će objaviti autorsku knjigu „Dvorac lutaka“ i svojim se radovima predstaviti na rodnom otoku, koji ga inspirira, čini sretnim i istinski ispunjava.

Planirate li ovaj vikend u Zagreb, posjetite Interliber i štand izdavačke kuće Forum. Ulaz je besplatan!