Cromaris: Porast prodaje za 13 posto

Cromaris: Porast prodaje za 13 posto

PREKO/ZADAR – Zadarska tvrtka Cromaris je u prvih devet mjeseci 2015. godine ostvarila 13 posto veću prodaju nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Izvoz je porastao za 19 posto, od čega najviše na talijanskom tržištu, ujedno i najvećem tržištu orade i brancina u Europi. Trenutno Cromaris ostvaruje tri četvrtine svojih prihoda na stranim tržištima. Uz snažan rast količinske prodaje, ostvaren je i rast prodajnih cijena od devet posto.

Otvaranjem mrjestilišta u Ninu u rujnu ove godine – jednog od najsuvremenijih objekata za mrijest brancina i orade u Europi – Cromaris će dodatno učvrstiti svoju konkurentnost na europskom i svjetskom tržištu kvalitetne bijele ribe. Novoizgrađeno mrjestilište, vrijedno 130 milijuna kuna, najveće je ovogodišnje ulaganje u hrvatsko ribarstvo. Time je omogućen brz i kontroliran rast i razvoj tvrtke, skraćuje se trajanje proizvodnog ciklusa te smanjuju troškovi proizvodnje. Ova investicija ujedno svrstava Cromaris u red tehnološki visokorazvijenih tvrtki.

U prvih devet mjeseci ove godine ukupni prihodi Adris grupe u čijem je vlasništvu Cromaris iznosili su 8,3 milijarde kuna, a prihodi od prodaje roba i usluga 4,3 milijarde kuna. Prihodi od prodaje u inozemstvu porasli su pak za 10,3 posto i iznose 1,5 milijardi kuna. Neto dobit iz poslovanja iznosi 559,6 milijuna kuna, što je, u usporedbi s prošlogodišnjim razdobljem, povećanje od 8,2 posto.

U prvih devet mjeseci CO grupa ostvarila je dobit prije poreza u iznosu od 136,0 milijuna kuna, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju ostvaren gubitak od 178,9 milijuna kuna.

foto: Cromaris