Otočni sabor na sastanku EU parlamentaraca

Otočni sabor na sastanku EU parlamentaraca

PREKO/ZADAR – Nakon uspješnog sastanka sa EU parlamentarcima u Zadru, Otočni sabor na čelu s Denisom Barićem organizira još jedan sastanak. Idući će se, u nešto obimnijem sastavu, održati 16. listopada u Dubrovniku gdje će također dolazi naš zastupnik u Europskom parlamentu, Tonino Picula, a njegov je dolazak pojačan i s predstavnicima europskih grupacija za razvoj otoka.
 
Glavna tema okruglog stola je “Strategije održivog razvoja otoka i priobalnih područja”, a kao prvi izlagatelj o otočnoj problematici govorit će upravo Picula, predstavnik Međuparlamentarne skupine za otoke Europskog parlamenta. Picula će sudionike izvijestiti o posljednjim aktivnostima skupine koja se zalaže za što ravnomjerniji razvoj otoka zemalja EU, piše Zadarski list.
 
Glavna tema gospodarstvo
 
Predsjednica Međuskupine za otoke EU parlamenta, Gesine Meissner, ovoga puta neće biti na sastanku, ali je zato Piculin dolazak pojačan s čak dvoje predstavnika sličnih europskih asocijacija. Riječ je o Christianu Pleijelu iz Europske federacije malih otoka i Alexisu Chatzimpirosu iz Konferencije europskih perifernih pomorskih regija. Ova je udruga zadarskoj javnosti relativno nepoznata, pa se i njenim angažmanom Otočni sabor želi što više aktivirati u problematici otočnog stanovništva.
 
Riječ je inače o francuskoj asocijaciji sa sjedištem u gradu Rennesu, osnovanoj s ciljem uključivanja regija u procese europskih integracija, smanjivanja razlika u konkurentnosti između središnjeg dijela Europe i njene periferije te osobito promicanja europskog pomorstva. Asocijacija broji čak 150 regija članica EU-a, a o tome koliko su aktivni kazuje podatak da su podijeljeni na čak šest regionalnih komisija: Sjeverno more, Baltičko more, Atlantik, Otoci, Mediteran i Balkan – Crno more.
 
Iskustva iz dosadašnjeg rada Konferencije europskih perifernih pomorskih regija mogla bi biti dragocjena za rješavanje problema otočana, jer svaka njihova komisija ima vlastitu organizacijsku strukturu kojom promiče svoj identitet i surađuje na područjima od zajedničkog interesa.
 
O opsežnoj pripremi Otočnog sabora za okrugli stol u Dubrovniku kazuje i lista uzvanika, a to su: Andrea Novaković iz Razvojne agencije Dubrovnika koja će izlagati na temu “Mogućnosti financiranja strategija razvoja sredstvima EU”, Hrvoje Carić iz Instituta za turizam na temu “Održivi otok i priobalni turizam – rizici i prilike”, Marina Marković iz United Nations Environment Programmea izlagat će na temu “ICZM kao razvojni alat malih priobalnih zajednica”, Ljubica Ajduković Ugarković iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije govorit će o projektu “Hrvatski otočni proizvod”, a okrugli stol imat će i gošću iz Crne Gore, Aleksandru Ivanović iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore čija je tema “Iskustva Crne Gore u upravljanju zonom morskog dobra”.
 
Zaustaviti iseljavanje
 
Predstavnici zadarskog Otočnog sabora govorit će o jednom od najvećih problema hrvatskih otoka, a to su prometna povezanost i otočka gospodarstva, a Christian Pleijel iz Europske federacije malih otoka gostima okruglog stoga govorit će o primjerima ostalih zemalja članica EU koje imaju otoke, i to na temu “Upravljanje otocima – primjer Baltika i Irske”. Tema Alexisa Chatzimpirosa iz Konferencije europskih perifernih pomorskih regija je “Obnovljivi izvori energije – izazovi i prilike financiranja za otoke”.
 
Teme su vrlo opsežne, a u Otočnom saboru nadaju se da će doprinijeti u njihovom daljnjem zalaganju za razvoj hrvatskih otoka.
 
– Sastanak u Dubrovniku nastavak je ovoga što smo započeli u Zadru, a sve sa ciljem da pomognemo otočnom stanovništvu, pogotovo kada je u pitanju iseljavanje. Glavna nam je tema gospodarstvo o kojemu će govoriti više domaćih i inozemnih gostiju čija su nam iskustva na ovom području vrlo važna. Dobro je da nam ovoga puta dolaze i gosti iz Europske federacije malih otoka jer imaju dobru suradnju s Europskim parlamentom, pa ćemo pažljivo saslušati i njihova iskustva – zaključuje Denis Barić.